Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. november 2002 kl 20.55 Niern: Witman-guttene

Oppvekst uten kjærlighet

Witman-guttene spilles av Alpár Fogarasi og Szabolcs Gergely.
Witman-guttene spilles av Alpár Fogarasi og Szabolcs Gergely.
Etter at faren er død, sitter to brødre i tidlig pubertetsalder tilbake med en selvopptatt og ukjærlig mor. Sterke bånd knyttes mellom guttene, og de mister etter hvert kontakten med, og respekten for, de voksne.

På loftet utforsker brødrene sin følelsesmessige avstumpethet, og gjør smertefulle eksperimenter. Guttene møter en prostituert, og for første gang på evigheter føler de en form for kjærlighet. Til å begynne med setter hun pris på guttenes gunst og tilstedeværelse, men snart ønsker hun mer håndfaste kjærtegn…

Morfin og konedrap
Denne ungarske spillefilmen fra 1997 er basert på flere noveller av den ungarske forfatteren Géza Csáth (1887-1919). Regissør János Szász har i sitt manus plukket litt her og der, trukket inn situasjoner, stemninger og personer fra flere av novellene. Den som ligger i bunnen, med Witman-guttene som hovedpersoner, er novellen med den likefremme tittelen ”Modermord”. Utgangspunktet er hvor galt det kan gå når to sunne og normale gutter mister sin far i ung alder (i novellen er de fire og fem år gamle), da særlig når moren er en ikke utpreget intelligent, dvask og temmelig egoistisk person uten sterke følelser for barna sine.

Forfatteren Géza Csáth forsket i og eksperimenterte med menneskers liv og følelser i sine noveller. Selv eksperimenterte han med morfin. Mot slutten av sitt 32-årige liv var han ødelagt av morfinen, og døde for egen hånd i 1919, etter først å ha tatt livet av sin kone.

Prisdryss
Regissøren János Szász vant i 1994 Felix (europeisk Oscar) for Beste unge film med ”Woyzeck”, mens ”Witman-guttene” ble i 1998 kåret til Beste film under filmfestivalen i Tromsø.

– Jeg ønsker med ”Witman-guttene” å fortelle om to unge gutter som blir i stand til å gjøre en virkelig brutal forbrytelse. Og jeg prøver å gjøre dette ved å beskrive et psykologisk ”indre” landskap. Gi filmen en atmosfære og en rytme der tilskueren opplever guttene fra innsiden, slik Ingmar Bergman og Andrej Tarkovskij gjør det i sine filmer, sier János Szász.


Ungarsk spillefilm fra 1997
Regi: János Szász
I rollene: Maïa Morgenstern, Lajos Kovács, Alpár Fogarasi, Szabolcs Gergely, Dominika Ostalowska, Péter Andorai og Juli Sándor
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83