Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. desember 2009 kl 20.15 Guddommelig galskap - Knut Hamsun

Vendepunkt i Hamsuns liv

Den unge Knut Hamsun. (Foto: Scanpix)
Den unge Knut Hamsun. (Foto: Scanpix)
Fra sult i Kristiania, via en radikal ungdomstid i Amerika, ble mannen og forfatteren Knut Hamsun til. Det største øyeblikket kom imidlertid med Nobelprisen i 1920.

"Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by, som ingen forlater, før han har fått merker av den". Med disse ordene åpner romanen "Sult" og det var med denne boken Knut Hamsun slo gjennom som forfatter i 1890 etter mange magre år og forgjeves forsøk på å få utgitt sine skriverier. Selv sa han: "Det er ikke ett Menneske som gjennomgår så vanvittige sinnsstemninger som jeg. Jeg har smuglet noen av dem inn i Sult. Det er ingen roman. Det er et forsøk på at skildre det sære eiendommelige sinnsliv".

"Sult" var nyskapende i sin tid, den beskrev tanker og følelser mer enn handlinger. Knut Hamsun feiret sitt gjennombrudd med å reise til København hvor han ranglet og sølte med penger, han følte seg endelig ovenpå.

1890-årene
Utover 1890-tallet kom det stadig nye romaner fra Knut Hamsun, blant dem "Mysterier" og "Pan". Samtidig med sin egen suksess refset han de eldre forfatterne Ibsen og Bjørnson. Deres dramaer og bondefortellinger var ikke kunst etter hans oppfatning.

I 1899 reiste Hamsun østover til Russland , Kaukasia og Tyrkia. Her fant han landskap og kulturer som tiltalte og inspirerte ham. Han mente også at folket her sto høyt i etisk visdom og eide et rikt åndsliv. I motsetning til menneskene i den vestlige sivilisasjon. Etter denne turen skrev Hamsun boken "I æventyrland".

Ekteskap og skilsmisse
I det 10 år lange ekteskapet med Bergljot Goepfert ble datteren Victoria født. Offisielt ble de skilt i 1908. Omtrent samtidig møtte Hamsun den 22 år yngre skuespilleren Marie Andersen fra Elverum, og sammen flyttet de til Nordland og ble bønder. Det er i denne perioden Hamsun skriver romaner som tar avstand fra industrialisering og moderne arbeidsliv, og som gjerne hyller bondestanden. "Markens Grøde" er en slik bonderoman, et jordens evangelium, og for den blir Knut Hamsun i 1920 tildelt verdens mest prestisjetunge litteraturpris, Nobelprisen.

I kulturdokumentarserien om Knut Hamsun får vi høre fra kjennere som Paul Auster, Ghita Nørby, Jan Kjærstad, Ingar Slettan Kolloen, Robert Ferguson og Jørgen Haugan.

Dette er andre episode serien.

Egenprodusert dokumentarfilmserie i tre deler fra 2009
Programskaper: Per Kristian Olsen
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl , 92 40 38 73/ 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 815 65 900