Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juni 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Naturens lov

Jan-Erik Aas er rovdyransvarlig på Langedrag, mens hunder er den store fritidsinteressen. (Foto: Arne Nævra)
Jan-Erik Aas er rovdyransvarlig på Langedrag, mens hunder er den store fritidsinteressen. (Foto: Arne Nævra)
I serien "Vi på Langedrag" skal vi denne gangen være vitne til et av naturens store undre, nemlig at et helt valpekull ser dagens lys. Men vi skal også se at den enes død blir den annens brød. Trist kanskje, men slik er naturens lov.

Jan-Erik har ansvaret for rovdyra på Langedrag. Men i fritiden er han like opptatt av hunder, og særlig polarhunder. Nå venter han utålmodig på at den vakre malamuttispa hans skal valpe. Når Jan-Erik er inne i den store ulvegården, for blant annet å se hvordan det går med mobbeofferet Oda, kommer telefonen: Fødselen er i gang!

Mens nytt liv kommer, er det annet som går. Et geitekje er blitt kvalt i løpet av natten, og for leirskoleelevene og fjøsmester Anne Grete er det et trist øyeblikk. Men på Langedrag går lite til spille, og gaupene får seg et godt måltid.

Gauper i brunst
Praktikanten Sigrid får denne gangen møte de store kattene på nært hold - innenfor gjerdet - for første gang. Akkurat nå er gaupene i brunst, og høye brunstskrik kan høres i de klare vårkveldene.

På søndag er det klart for den store dagen som venninnene Marie og Renate har planlagt i lang tid, Langedragsmesterskapet. De to bygdene Tunhovd og Øygardsgrend skal møtes i fredelig kappestrid, med hester og alskens doninger!

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.

Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53 / 907 75 758LENKER
  • Ler mer 
  • Les mer 
  • Les mer