Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. desember 2008 kl 21.25 Bokprogrammet spesial: Jonas Gahr Støre i møte med Salman Rushdie

Rushdie, Støre, bøkene og verden

Bokprogrammet spesial: Rushdie og Støre: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (f.v.) og det frie ords ambassadør Salman Rushdie i samtale med Bokprogrammets Hans Olav Brenner på Bokmessa i Lillestrøm. (Foto: Leif Ekle/NRK)
Bokprogrammet spesial: Rushdie og Støre: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (f.v.) og det frie ords ambassadør Salman Rushdie i samtale med Bokprogrammets Hans Olav Brenner på Bokmessa i Lillestrøm. (Foto: Leif Ekle/NRK)
Hva har Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre til felles med den verdensberømte forfatteren Salman Rushdie? Og hva er de eventuelt uenige om? I Bokprogrammet spesial fra Bokmessa på Lillestrøm møter du dem i samtale med Hans Olav Brenner.

Jonas Gahr Støre er aktuell med boka "Å gjøre en forskjell". Den gir oss utenriksministerens refleksjoner over Norges rolle i verden, dialogens betydning og ikke minst litteraturens rolle som kilde til forståelse av en verden i endring.

Trollmannen Rushdie
Salman Rushdie har skrevet den imponerende historiske romanen "Trollkvinnen fra Firenze", som skildrer et fiktivt møte mellom øst og vest på fjorten- og femtenhundretallet. Forfatteren mener likevel at det er en slags samtidsroman, fordi den tematiserer makt og konflikt, religioner og fundamentalisme.

Møtet mellom den over gjennomsnittet litteraturinteresserte ministeren og den kontroversielle forfatteren fant sted under Bokmessen på Lillestrøm i november, foran et stort og entusiastisk publikum. Kveldens program er et redigert opptak av samtalen, som veksler mellom humor og stort alvor.

Premiss-forskjell
Tilløp til gnisninger mellom de to oppstår under en utveksling om ytringsfrihet. Støre mener at vi bør utvise anstendighet i forhold til hvordan vi ytrer oss, mens Rushdie mener hensynsfullhet er et heller kjedelig kriterium.

Rushdie konkluderer med at menneskets forbannelse ikke er vår ulikhet, men det at vi likner så på hverandre.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no