Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 2. september 1999 kl 19.30 Gösta Pettersson - med livet i hendene

Gösta Pettersson - med livet i hendene (


NRK2 torsdag 2. september kl 19.30
Gösta Pettersson - med livet i hendene

Med 2000 hjerter i hendene

Gösta Pettersson er en av verdens beste hjerte- og lungekirurger. Etter en vellykket hjertetransplantasjon fikk han et dikt som takk fra en lykkelig pasient. I kveldens danske dokumentar møter vi den dyktige og hjertevarme svenske kirurgen ved Rigshospitalet i Danmark som har hatt 2000 hjerter i hendene.
Kveldens dokumentar er et nærgående portrett av virkelighetens doktor Helmer, den svenske legen fra Lars von Triers serie \"Riget\". Vår mann heter imidlertid Gösta Pettersson og er en av verdens fremste hjerte- og lungekirurger. Han kan sitt håndverk, er idealistisk, kreativ, fantasirik og ytterst temperamentsfull. Men i motsetning til von Triers doktor Helmer redder den svenske superlegen Gösta Pettersson liv i stedet for ta liv.

Fiksjon og fakta
Han står på toppen av Rigshospitalet i sin hvite legefrakk og skuer ut over byen med sin kikkert. Eller han sørger for å fjerne hjulkapslene på ambulansen før han går inn gjennom glassdørene som nesten usynlig åpner og lukker seg. Det kan høres ut som \"Riget\" og Lars von Trier. Men situasjonen er hentet fra kveldens dokumentar \"Med livet i hendene\" der Gösta Pettersson spiller hovedrollen.

Forgudet av pasientene
Den supereffektive og ekstremt arbeidssomme 53-årige svenske hjertekirurgen er ansatt på Rigshospitalet. Her har han stått med 2000 hjerter mellom hendene siden han begynte her i 1990. Pasientene forguder Gösta, men han har hatt noen sammenstøt med ledelsen for sykehuset.
En av pasientene som vi møter i programmert er Johannes Møllehave som selv måtte legge sitt liv i Göstas hender etter at han fikk hjerteproblemer. Møllehave er, som mange av Göstas andre pasienter, dypt takknemlig og fascinert av den dyktige og hjertevarme kirurgen. Som takk kvitterte Johannes Møllehave med et dikt til mannen som reddet hans liv.

NRK2 torsdag kl 19.30

Bilder (via Scanpix/internett)
1. Gösta Petersson på operasjonsstuen ved Rigshospitalet i København. (Foto: Henrik Dithmer/DR)

2. Gösta Pettersson med hjulkapsler under armen, a la doktor Helmer fra Lars von Triers \"Riget\", med
Rigshospitalet i bakgrunnen. (Foto: Henrik Dithmer/DR)

Innkjøpt dokumentar
Produsert av Danmarks Radio/TV
Originaltittel: Med livet i hænderne
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41