Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. oktober 2011 kl 20.05 Siffer

Er universet en ball eller en smultring?


I denne episoden av Siffer tar Jo Røislien oss med på en reise til St Petersburg på jakt etter det mange mener er verdens smarteste mann. Matematiker Grigori Perelman har forstått ting tenkere før han har slitt med i 100 år. Derfor vet vi nå mer om universets form og at det er en slags ball, ikke en smultring.

Vi betrakter gjerne kroppen vår, en ball, en smultring eller andre velkjente objekter som tredimensjonale. I topologien regnes de derimot som todimensjonale figurer i et tredimensjonalt rom. Så lenge den todimensjonale overflaten ikke har noen ytre grense, noen ende, finnes det egentlig bare ett interessant trekk å merke seg: Antall hull i overflaten. En overflate uten hull er en kule, en ball eller liknende. En flate med ett hull er en smultring.

Grigori Perelman løste en av menneskehetens største matematiske gåter: Poincarés formodning, som gjør at vi kan si at universet har form som en ball. Jo Røislien har en vanskelig jobb når han skal få den medieskye matematikeren i tale.

Naturen er full av runde ting som epler, planeter osv. Vi mennesker derimot er ofte opptatt av firkanter som bøker, hus, etc. Hva er forholdet mellom firkanter og sirkler, og hvorfor er pi så fascinerende? Jo Røislien guider oss gjennom noen av universets største gåter.

Om serien
Siffer er et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. Gjennom 10 programmer skal matematiker Jo Røislien overbevise deg om at du liker tall, selv om du påstår du hater dem. Han tar oss med på en reise i tallenes verden, helt uten tavler og diagrammer, men desto mer entusiastisk.
I serien prøver Jo Røislien blant annet å kjøpe Island for oljefondet, han forsøker å revolusjonere titallssystemet og han sporer opp blokkleiligheten til verdens største geni som sa nei til en million dollar.

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall.
Produsert av Teddy TV (2010)
Originaltittel: Siffer
Programleder: Jo Røislien.
Pressekontakt: Karoline Berg, karoline.berg@nrk.no, 90108954 tlf: 815 65 900
TV-seere bes ta kontakt med Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900