Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. juni 2008 kl 18.30 Tett på dyrene

Villhunder og geparder fra Afrika

Tett på dyrene: Geparden Baloo fra Sør-Afrika skal sikre en sunn bestand av geparder i de europeiske dyreparkene. 
 (Foto: Henrik Nordvig)
Tett på dyrene: Geparden Baloo fra Sør-Afrika skal sikre en sunn bestand av geparder i de europeiske dyreparkene. (Foto: Henrik Nordvig)
Hanngeparden Baloo skal sikre en sunn bestand av de store kattedyrene i europeiske dyreparker. Bli med dyreparkdirektør Jesper Stagegaard til Sør-Afrika der han henter geparder og afrikanske villhunder med hjem til Ree Park.

Direktøren i Ree Park er opptatt av å ta vare på utryddelsestruede dyr, og et stort område i parken er viet det afrikanske kontinent. Det er et mål å få dyrene til å trives og formere seg her.

Villhunder og geparder er utryddingstruet
Området har en del for villhunder og en del for geparder. Villhundene er et av Afrikas mest truede dyr. Bøndene prøver å utrydde den, men andre vil redde den fra utryddelse.

Gepardene lever alene i naturen og trenger mye plass å bevege seg på. For å få mosjon i dyreparken har de en løpemaskin som trekker fóret av sted i en fart av 70 km i timen. Her bor gepardhunnen Novo, som er blitt kjønnsmoden og skal få en make fra Sør-Afrika.

Det trengs flere hanner
Villhundene og gepardene har et problem, for det er bare hunner i dyreparken. Derfor har Jesper Stagegaard reist til Sør-Afrika for å hente hanner. På savannen får han se dyrene på nært hold, og her er også vortesvin, gnu og antiloper.

Når han reiser hjem til Danmark har han med seg den flotte hanngeparden Baloo og fire villhunder i transportkassene. Det blir spennende å se hvordan de kommer til å trives i dyreparken.

Om serien
Vi kommer helt inn på livet til de ville dyrene i den nye omgangen av "Tett på dyrene" fra Danmarks Radio, og denne gangen får vi se dyrene både i naturlige omgivelser og i dyrehagen. Dyreparkdirektør Jesper Stagegaard tar oss med både til Nord-Amerikas prærie og Afrikas savanne for å hente hjem ville dyr.

I serien følger vi dyrene fra de blir fanget til de kommer inn i sitt nye, danske hjem. Og her er det spennende å se om de klarer å venne seg til de nye omgivelsene og til hverandre. Formålet med å hente dyrene langveisfra er å få dem til å yngle og tilføre frisk blod til bestanden.

Dansk dokumentarserie
Produksjon: Danmarks Radio (2007)
Originaltittel: Tæt på dyrene
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no