Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. september 2013 kl 19.45 Historia om USAs naturperler

Roosevelt for villmarken


Den unge presidenten Theodore Roosevelt ble en av de varmeste forkjemperne for å verne spesielle områder av USAs villmark. Det reddet mange arter fra utryddelse.

Industrialiseringen på slutten 1800-tallet gjorde at mange amerikanere bekymret seg for om de til slutt ville ha noe uberørt vilmark igjen. Samtidig vokste antall krypskyttere i parkene. De besøkende brydde seg lite om forsøpling eller hvilke skader de påførte trærne ved å spikke navnene sine i i stammene i nærheten av ikoniske steder som Old Faithful.

Kongressen hadde enda igjen å etablere en klart rettslig myndighet eller vern av parkene. Det startet en bevegelse bestående av samtlige organisasjoner. En av de mest aktive organisasjonene var Crockett Club, ledet av ingen andre enn den unge presidenten Theodore Roosevelt.

Om serien
Den tolv episoder lange dokumentarserien av Ken Burns og Dayton Duncan forteller historien om en idé som var like unikt amerikansk som uavhengighetserklæringen, og like radikal: At de mest spesielle stedene i landet skulle bevares, ikke for de kongelige og rike, men for hele folket.

Serien utforsker historiene til menneskene som viet livet sitt til å redde dyrebare deler av landet de elsket. Slik minnet de også sine medborgere den fulle betydningen av demokrati.

I løpet av de 12 episodene skal vi blant annet til Yosemite, Yellowstone, Grand Canyon, Everglades i Florida og Gates i Alaska.

Dokumentarfilmeren Ken Burns har også tidligere gjort seg bemerket med en rekke historiske serier bestående av unikt arkivmateriale og spektakulære opptak.

Amerikansk dokumentarserie (2012)
Originaltittel: The National Parks - America's Best Idea (3:12)
Produsert av: PBS International
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes å kontakte Publikumsservice / 815 65 900