Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 20. februar 2000 kl 21.00 Piknik ved Hanging Rock

Piknik ved Hanging Rock (t)

NRK2 søndag 20. februar kl 21.00
Piknik ved Hanging Rock

Gåtefull forsvinning

Året er 1900. Det er St. Valentines dag. En gruppe australske skolepiker drar på piknik til Hanging Rock. Noen av dem kommer aldri tilbake. Peter Weirs film \"Piknik ved Hanging Rock\" bygger på en roman av Cliff Green.

Handlingen er lagt til Appleyard College, en kostskole som ser det som sin oppgave å forme unge piker til å bli gode hustruer for sine kommende ektemenn. Skolen forfekter en streng og viktoriansk seksualmoral. Jentene får innprentet at sex er et nødvendig onde som hører ekteskapet til. I filmens åpningsscene vasker jentene seg i blomsterdekket vann, hvisker tillitsfullt til hverandre og leser lidenskapelige kjærlighetsdikt. Deretter ser vi jentene snøre hverandres korsetter - en handling som også symboliserer deres manglende mulighet til å leve ut sine erotiske lengsler.

Fire unge, uskyldige piker kledd i hvite blondekjoler drar på utflukt. Ved Hanging Rock oppdager de at alle klokkene er stanset nøyaktig på tolv. Hvorfor? Tiden er stanset. For Miranda, Irma, Marion og Edith symboliserer dette begynnelsen på en ny tid - kanskje også en større frihet.

Men idyllen må snart vike plassen for en snikende uhyggestemning. Naturen kommer nærmere. Maur og andre dyr svermer omkring jentene uten at de ser ut til å bry seg noe om det. Samtidig som jentene beveger seg oppover Hanging Rock, forsvinner de inn i en drømmeverden og naturens mystiske krefter overtar.

\"Piknik ved Hanging Rock\" er en surrealistisk beretning om de unge jentene som forsvant sporløst i den australske villmarka. Vi får aldri vite hva som skjedde. Filmen ble lovprist av kritikerne og ble noe av en kultklassiker.

NRK2 søndag kl 21.00
Tidligere sendt 23.5.99

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Australia (1975)
Originaltittel: Picknic at Hanging Rock
Regi: Peter Weir
I rollene: Rachel Roberts, Donic Guard, Helen Morse, Jacki Waever, Vivian Grey, Kirsty Child

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41