Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. februar 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Ung på Svalbard

Helikopterpilot Trond Ola Berg drar ut på en lang og krevende scootertur (Foto: Theodor Kristensen).
Helikopterpilot Trond Ola Berg drar ut på en lang og krevende scootertur (Foto: Theodor Kristensen).
Mange av ungdommene på Svalbard er misfornøyd med fritidstilbudet, og i kveld følger vi noen driftige jenters kamp for eget ungdomshus. I tillegg blir vi med på guttetur i den endeløse villmarken, og vi møter serbiske Tatjanas norske kjæreste. Dessuten - det blir dramatisk når en isbjørn er på vei ned til Longyearbyen.

Svalbards yngre befolkning er på øygruppen fordi foreldrene har valgt å bosette seg der. Enkelte av ungdommene, som Remi Andreas Henriksen, ville aller helst bodd et annet sted, med større miljø og mer stabilitet. Remi synes det er vanskelig at gjennomtrekket er stort, og han misliker mørketiden.

Vi møter også Miriann Knudsen. Hun har sett seg lei på at ungdommene ikke har noe sted å være. Sammen med flere venninner har hun jobbet for å samle inn penger, og nå skal de presentere sine planer om ungdomshus for Svalbards lokalstyre. Får de oppfylt ønsket sitt?

Villmarkstur
Svalbard har masse uberørt og utfordrende natur. Helikopterpilot Trond Ola Berg og sysselmannsbetjent Erlend Folstad drar sammen med to kamerater på scootertur. Turen krever masse utstyr og mye forberedelser. Som Trond sier: - Her oppe blir hver liten tur til en hel ekspedisjon.

Turkameratene reiser blant annet til Mushamna, der fangstmannen Eero Lindberg holder til, ti mil fra nærmeste nabo. Lindberg forteller om flere skremmende opplevelser med isbjørn...

Isbjørn i byen
Apropos isbjørn: Det er ikke ofte innbyggerne i Longyearbyen får besøk av bjørn. Nå er imidlertid en nysgjerrig ungbjørn observert på vei ned fra Platåfjellet, i retning sentrum. Sysselmannen tilkaller helikopter for å forsøke å jage den bort.

Kjærligheten blomstrer
Den serbiske studenten Tatjana Zivkovic har funnet seg godt til rette. Hun har allerede lært seg en god del norsk, og ambisjonen er å snakke språket tilnærmet flytende. Men akkurat nå er det den nye kjæresten Jon Arne som tar mesteparten av tiden, og de er sammen så mye de kan.

For Terje Aunevik er situasjonen motsatt. Hans gravide samboer Tove sendes til Tromsø, siden man ikke kan føde på Svalbard. Terje må velge mellom å bli med henne sørover eller bli værende og jobbe med et nytt turistprosjekt.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie.
Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)