Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. februar 2012 kl 22.30 Fremmed i Norge

Hver sin historie


En stadig større del av Norges befolkning har innvandrerbakgrunn, og hvert år flytter tusenvis av mennesker fra fremmede kulturer hit for å starte et nytt liv.

I den norske dokumentarserien, "Fremmed i Norge", forteller innvandrerne selv sine historier, uten det sedvanlige mediefilteret vi er vant til. Serien baserer seg i stor grad på hovedpersonenes egne opptak og videodagbøker på en måte som i norsk sammenheng representerer noe nytt.

Forventninger fra flere hold
Her møter de stort sett økonomisk trygghet og gode levekår, men samtidig opplever mange en forventning fra samfunnet om at de skal integrere seg snarest mulig. Men hvordan skal en innvandrer bli en del av det norske samfunnet uten å miste seg selv i prosessen?

Hovedpersonene
I første episode blir vi kjent med hovedpersonene i serien.

Irakiske Mido bor alene på Langhus i Akershus og har ingen familie i Norge. Etter å ha slitt lenge med å få seg nye venner melder han seg inn i AUF, og da tar livet en ny vending.

Samuel kommer fra Elfenbenkysten og bor nå i Halden sammen med sin kone og to sønner. For å finne mening i tilværelsen må han skaffe seg en jobb, og det er lettere sagt enn gjort.

Sazgar kommer fra Iran og har vært på flukt store deler av livet. Nå har hun flyttet til Fredrikstad, og her tar kjærlighetslivet en viktig vending.

Hovedfokuset for Siang (28) fra Burma er å skape en god framtid for sønnen Daniel i Sandnes. Men i tillegg til å være alenemor skal hun lære norsk, få seg en utdannelse og komme inn i et sosialt miljø. Samtidig savner hun moren sin dypt.

Alireza (18) fra Afghanista, elsker yrende folkeliv, islam og varmt klima. Når vi møter ham, er han nettopp blitt bosatt i fraflytningsrammede Båtsfjord, et forblåst sted med to tusen innbyggere helt nord på Finnmarkskysten. Der skal han skape et nytt liv for seg selv.

De to døtrene til Mi Van (28) oppdras som andre norske barn, men selv bruker hun mye av tiden sin på hjemlandet Vietnam. For å generere inntekter til vanskeligstilte vietnamesiske barn arrangerer hun en storstilt missekonkurranse i Oslo konserthus.

Norsk dokumentarserie fra 2009.
Prosjektsjef NRK: Marie Sjo
Produsert av Videomaker.
Regissør: Erlend Hein Lange.
Presseansvarlig: Aesha Ullah mobil: 41 41 46 53, telefon: 23 04 93 75. TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice tlf 815 65 900.