Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. september 2006 kl 22.30 Migrapolis: Hvite skoler

Norsk skole?

Lotten Christiansen besøker Gamlebyen skole.(Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Lotten Christiansen besøker Gamlebyen skole.(Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Mange foreldre foretrekker å ha barna sine på skoler hvor de fleste elevene er etnisk norske, selv om det også betyr lengre reisevei. Christian Åkre flyttet sin sønn til en ny skole for at han skulle få flere venner.

- Det var ikke noe problem undervisningsmessig på Mortensrud, han lærte det han skulle. Men han hadde få venner fra skolen. Etter skoletid dro mange av guttene på koranskole, mens jentene var ganske reserverte, virket det som, forteller Christian.

Sønnen Christoffer flyttet til Stenbråten skole hvor færre av klassekameratene har minoritetsbakgrunn.

- Det er godt miljø i klassen, og jeg har flere venner, så jeg liker meg godt der, sier Christoffer.

Enestående
På Smestad skole på Oslos vestkant opplevde Nayer Rasool det motsatte. Hun var den eneste i klassen med minoritetsbakgrunn.

- Det var tøft i perioder. I situasjoner hvor vi skulle deles opp i grupper for eksempel, ble jeg alltid valgt sist. Det virket som de andre hadde problemer med å velge meg fordi jeg var annerledes. Og så var det ganske flaut i bursdagsselskaper, fordi jeg måtte få spesialbehandling i forhold til maten.

Alltid slik
Karin Eger ble rektor ved Gamlebyen skole på midten av nittitallet. Da hadde de 37 elever der, og bare én av dem hadde norsk som morsmål. Fortsatt er det få etnisk norske barn der.

Laila Kluwer innrømmer at hun var skeptisk til skolen, men sier hun forhørte seg med andre foreldre da hun skulle velge hvor barna skulle gå.

- De fortalte at det gikk bra her, så da bestemte jeg meg for Gamlebyen skole. Men det er fortsatt et stykke igjen med tanke på integrering. Det går bra i skoletiden, men barna har lite kontakt med hverandre etter at skolen er ferdig.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 22 80 82 94 / 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside