Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. oktober 2006 kl 21.00 Eit vakkert sinn

Matematikkgeniet John Forbes Nash Jr.

Russell Crowe som matematikeren John Forbes Nash Jr. (Foto: Universal, Dreamworks)
Russell Crowe som matematikeren John Forbes Nash Jr. (Foto: Universal, Dreamworks)
Filmen er Hollywoods "sanne" fortelling om John Nash, en schizofren matematiker som fikk Nobelprisen for sitt arbeid i 1994. Like sentral er hans kone. Historien starter på universitetet Princeton, hvor den sky og sære studenten John Forbes Nash ankommer for å studere matematikk.

Det er ikke enkelt, verken for Nash eller for universitetet. Sosial intelligens er ikke hans sterkeste side, og han ser ingen vits i å følge undervisningen. Han er besatt av en eneste ting: å finne den ekte, sanne og originale idé, og er overbevist om at han bare på den måten kan bety noe.

Den store oppdagelsen
Matematikkfakultetet på Princeton har en brutal konkurranseånd, og noen av klassekameratene til Nash ville nyte å se ham feile. Allikevel tolererer de ham, og det er de som uforvarende ansporer ham til den store oppdagelsen.

Nash er sammen med dem en kveld på en lokal bar da han blir oppmerksom på den reaksjonen alle får når en lekker blondine kommer inn i lokalet. Mens han observerer hvordan de rivaliserer om den skjønne, faller alt på plass. Resultatet er spillteorien – den matematiske lov om konkurranse.

Denne teorien motsier læresetningene til Adam Smith, som er opphavet til det vi kaller moderne økonomi. 150 år med akseptert økonomisk tankegang er med ett utdatert, og livet til John Forbes Nash Jr. er forandret for alltid.

Kjærlighet
Han glir inn i et prestisjefylt forskningsmiljø, og det er her han blir utfordret på et nytt og ukjent plan, kjærligheten. Den faller på fysikkstudenten Alicia Larde.

Nash og Alicia gifter seg, men presset på Nash krever sitt og etter hvert glir han inn i en verden bestående av illusjoner. Diagnosen er paranoid schizofreni. Alicia er knust over å se mannen hun elsker forsvinne for henne, men inspirert av sin kones urokkelige tro og kjærlighet bestemmer Nash seg for å kjempe mot sykdommen.

Gjennom ren viljestyrke fortsetter han sitt arbeid, og i 1994 vinner han Nobelprisen. Hans innsiktsfulle arbeid med spillteorien er blitt en av de mest innflytelsesrike ideene i vår tid. Og Nash kan takke sin kone – for kjærligheten overvinner alt.

Amerikansk drama (2001)
Originaltittel: "A Beautiful Mind"
Med Russell Crowe (John Nash), Ed Harris (CIA-agent), Paul Bettany (studiekamerat) og Jennifer Connelly (Alicia)
Regi: Ron Howard
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no