Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. januar 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Rustet for fred

Øyne mot Oslo

Faktor: Rustet for fred FN og deres generalsekretær Kofi Annan ble tildelt verdens mest prestisjetunge fredspris i sitt jubileumsår 2001. Oslo ble rustet til fred og
Faktor: Rustet for fred FN og deres generalsekretær Kofi Annan ble tildelt verdens mest prestisjetunge fredspris i sitt jubileumsår 2001. Oslo ble rustet til fred og "Faktor" fulgte forberedelsene (Foto: NRK)
Nobels fredspris feiret sitt hundreårsjubileum i 2001, og ”Faktor” har fulgt forberedelsene til den store dagen. I New York forbereder Kofi Annan seg på å reise til Oslo. I General Assembly Hall i FN-bygningen takker han alle sine medarbeidere for det bidraget de gav slik at FN og deres generalsekretær ble tildelt verdens mest prestisjetunge fredspris nettopp i jubileumsåret.

Litt lenger syd på Manhattan ryker det ennå fra ruinene av World Trade Center. Det var her den vestlige verden opplevde sin kraftigste rystelse siden den annen verdenskrig. Selve symbolet på den overlegne vestlige økonomiske makt og et av New Yorks mest betydningsfulle ikoner ble rasert av desperate, islamske martyrer. Mer enn tre tusen mennesker ble drept.

Oslo rustes
I Politihuset på Grønland i Oslo er det stabsmøte. Sikkerhetsopplegget før Kofi Annan skal motta sin fredspris, skal gjennomgås i minste detalj. I tillegg kommer 30 tidligere fredsprisvinnere til Oslo. Sikkerheten vil gjenspeile det trusselbildet som rår i verden akkurat nå.

I VG-huset er pressefotograf Harald Henden tilbake etter å ha dekket krigsherjede Afghanistan i en måned. Han leverer fra seg sin skuddsikre vest og hjelm. Neste oppgave for ham er de prominente gjestene som inntar Oslo Rådhus på rød løper. Overgangen kan ikke bli større for den prisbelønte Henden.

På Fjell Skole i Drammen øver noen av barna på å opptre for Kofi Annan før han mottar fredsprisen. For Tjanis er det ekstra spennende, han er plukket ut til å lese et dikt for prisvinneren.

Mål for terrorister og turister
Ved restene av World Trade Center på nedre del av Manhattan foregår det ennå opprydningsarbeider. Det som var et mål for terrorister, har nå ironisk nok blitt et mål for mange turister i verdensmetropolen.

Kofi Annan har landet i Oslo. I en skuddsikker limousin blir han ledsaget inn fra Gardermoen mens bombehunder gjennomsøker suiten hans på Grand Hotell og spesialtrente politifolk får utdelt skarpe skudd.

I Politihuset på Grønland er alle operative enheter instruert, og ved Frithjof Nansens Plass er det streng kontroll av all trafikk i og rundt Rådhuset. På alle synlige hustak i nabolaget går krypskytterne i stilling. Oslo er klar til å ta imot fredsprisvinnerne og de kongelige. En skare av internasjonal presse og tv har inntatt sine posisjoner.

Hele verdens øyne er rettet mot Oslo. Det er rustet for fred.

Samproduksjon NRK og Fenris film
Regi: Inger K. Sunde
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde
FN og deres generalsekretær Kofi Annan ble tildelt verdens mest prestisjetunge fredspris i sitt jubileumsår 2001. Oslo ble rustet til fred og ”Faktor” fulgte forberedelsene (Foto: NRK)