Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. februar 2001 kl 23.35 Et land av aksjeeiere

Et land av aksjeeiere (t)

NRK2 fredag 2. februar kl 23.35
Et land av aksjeeiere

Hvor etiske er de etiske fondene?

Svenskene sparer i fond som aldri før, men mange bryr seg lite om hva slags selskap som finnes i fondene. Stadig flere såkalte etiske fond dukker opp på markedet, for eksempel slike som arbeider for å bedre miljøet. Men mange av disse fondene bryter med sine egne prinsipper. Hvordan dette kan skje, får vi vite i kveldens dokumentar som også forteller om Sveriges skandalesomsuste artistsatsing i Sør-Afrika i 1999.

I dag sparer rundt 60 prosent av svenskene i fond, men mange vet ikke at det bak fasaden til noen av fondene skjuler seg barnearbeid, våpeneksport og miljøforurensning.

Hvor etiske er egentlig de etiske fondene? Reporter Johan Zachrisson Winberg har snakket med blant andre sjef for Bancos humanfond Kajsa Lindhstål og Carina Lundberg, direktør for KPA-fond, som lager de såkalte \"djevelskkampanjene\". Søkelyset blir også rettet mot Svenske Kyrkans Fond, Eriksson og Volvo.

Ifølge markedsførerne for disse fondene blir pengene plassert i aksjer i framgangsrike selskap over hele verden. Dessuten unngår man selskap som produserer våpen, tobakk, alkohol og spill, og som driver med miljøkriminalitet. I stedet konsentrer man seg om dem som aktivt arbeider for å bedre miljøet.

Fiaskosatsing
Sveriges artistsatsing i Sør-Afrika i 1999 ble en fiasko blant annet på grunn av dårlig koordinering, manglende markedsføring, sponsorer som uteble og dårlig bilettsalg. Resultatet ble store ubetalte regninger for den sørafrikanske konsertarrangøren.

Marika Griehsel, SVTs korrespondent i Sør-Afrika, skildrer i en reportasje etterdønningene av denne saken, etter at statsminister Göran Persson og 700 svenske delegater hadde reist hjem fra et seminar om blant annet utvikling av demokrati og fattigdomsbekjempelse i Sør-Afrika.

NRK2 fredag kl 23.35

Svensk dokumentar fra SVT2
Programleder: Thomas Lundkvist
Reporter: Johan Zachrisson Winberg
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
Reporter Johan Zachrisson Winberg har sett nærmere på de såkalt etiske fondene. (Foto: SVT).