Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. oktober 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: Kontorromanene kommer

Historier fra makuleringsmaskinen

Bokprogrammet: Kontorromanene kommer: Fra kontoret og ut i naturen – den amerikanske forfatteren Joshua Ferris (t.h.) er Hans Olav Brenners gjest i Bokprogrammet. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Bokprogrammet: Kontorromanene kommer: Fra kontoret og ut i naturen – den amerikanske forfatteren Joshua Ferris (t.h.) er Hans Olav Brenners gjest i Bokprogrammet. (Foto: Jan Palmers, NRK)
Den amerikanske forfatteren Joshua Ferris havnet på New York Times Book Review- liste over fjorårets beste skjønnlitterære bøker med en roman fra typisk kontormiljø. Bokprogrammets Hans Olav Brenner besøker ham, og med i sendingen er også forfatterdebutant og kontorvikar Atle Sperre Hermansen, forfatter Torill Brekke og investor Jens Ulltveit-Moe.

Vår del av verden har gått fra å være et industrisamfunn til et informasjonssamfunn. Stadig flere av oss jobber på kontor – ofte i bygninger der det tidligere ble sveiset og støpt. Men har kontoret som arbeidsplass fått en posisjon i litteraturen vår som erstatter den rikholdige arbeider- og industrilitteraturen? Det vil være en overdrivelse å bekrefte det, men i denne utgaven av Bokprogrammet møter vi noen av dem som ser litterære muligheter der andre bare ser ørkesløse, grå korridorer, defekte kopimaskiner og sladder ved kaffeautomatene.

Det kjedelige A4-kontorlivet har gitt inspirasjon til den amerikanske forfatteren Joshua Ferris, som med romanen "Så kom vi til slutten" (Then We Came To The End) fikk plass i New York Times Book Reviews liste over årets beste skjønnlitterære bøker i 2007.

Kontor-vikarens debut
Den norske romandebutanten Atle Sperre Hermansen har erfaring fra en lang rekke vikariater i kontorjobber, og i hans bok "Vikariatet" oppstår det en underlig, foruroligende kommunikasjon mellom hovedpersonen – vikaren – og selve Kontoret. I Bokprogrammet får romandebutanten tilbud om et kort vikariat i NRKs dokumentarkiv, der han blant annet må arkivere mapper i et bortgjemt rom som kalles "rottereiret".

Hinsides kontor-veggene
Bare begrepet "kontorroman" gjør forfatter Toril Brekke full av fordommer. Etter å ha lest noen av dem, holder hun fortsatt en knapp på det gode, gamle arbeidslivet som en bedre arena for litteratur. Der er det fullt av ytre dramatikk og menneskene beveges av langt større krefter enn intrigene ved makuleringsmaskinen.

Investor og gründer Jens Ulltveit-Moe mener Brekke og andre kritikere må innse at moderne verdiskapning og makt faktisk skjer på kontoret, og at det derfor bør være litterært interessant. Hans favorittbok er Hans Geelmuydens "Kontoret", en kontorroman som var svært forut for sin tid da den ble utgitt allerede i 1942.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no