Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. mai 2005 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Jo Nesbø

Han derre

Tre reportere blir med Jo Nesbø hjem til barndomsbyen Molde. (Foto: NRK)
Tre reportere blir med Jo Nesbø hjem til barndomsbyen Molde. (Foto: NRK)
Lovende fotballspiller, dyktig finansanalytiker, suksessfull musiker og anerkjent forfatter – de senere årene hovedsakelig det siste. Jo Nesbø tilhører den lett irriterende typen mennesker som lykkes med det meste. NRKs tre reportere har møtt flinkisen fra Molde.

Nesbøs forsofne privatetterforsker Harry Hole har løst saker og vunnet lesere i 12 land. Hittil, for snart skal Nesbø lanseres på det engelske markedet. Til høsten kommer hans sjette bok om Harry Hole, men før det skal vi stifte nærmere bekjentskap med Nesbø selv. Våre tre reportere er med til barndomsbyen Molde, på bokmesse i Göteborg og når Nesbø foretar research.

Samfunnsengasjement
- Kriminalromanene har tatt over som den politiske litteraturen. Det er bare krim som utfordrer moralske spørsmål nå. Det er et paradoks, men også et privilegium, mener Nesbø. Påstanden fremsettes på restaurant Schrøder ved St. Hanshaugen, et sentralt sted i Nesbøs forfatterskap.

Molde
Jo Nesbø er fra Molde, og det er Molde som er "hjem" for ham. Musikalen "90-metersbakken" handler om det å vokse opp og få en egen identitet i Molde. NRK ble med Nesbø på premieren.

- Her sovnet jeg under Ingmar Bergmans "Høstsonaten", forteller han i salen på byens kino.
- Da gjorde hun det slutt, hun jeg gikk på kino med.

Lansering i Göteborg
På bokmessen i Göteborg skal Nesbø presentere "Marekors". Lansering av bøker skiller seg dramatisk fra den daglige forfattertilværelsen, for her er det mange intervjuer og et stramt tidsskjema å følge.

- Dette er nesten som i musikkbransjen, man føler seg jo som en pop-stjerne, sier Nesbø. Han vet hva han snakker om.

Om serien
Seks tirsdager utover våren møter vi fire internasjonale og to norske forfattere. Forfatterne gir tre ulike intervjuer til de tre reporterne, og senere blir materialet satt sammen til ett portrett. Dermed får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

I første program møter vi den israelske forfatteren Amos Oz. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har dessuten truffet den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson, kanadiske Margaret Atwood, tyrkiske Orhan Pamuk og våre egne Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø.

Egenprodusert portrettserie fra NRK Kultur (2005)
Reportere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 86 96 (92 01 55 79),