Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 6. august 2013 kl 10.50 Hvorfor fattigdom?: Afrikas jord frister de rike

Jakten på Afrikas jord


For noen år siden falt verdens matvaresystem fra hverandre, etter noen år med stabile priser. Knapphet førte til at rike land begynte å kjøpe opp fruktbare landbruksområder i utviklingsland. Snart var et område på størrelse med hele Frankrike kjøpt eller utleid i Afrika.

I Mali, der 75 prosent av befolkningen er bønder, er store områder utleid til landbruksindustri for rike, mathungrige land som Kina og Saudi-Arabia.

Den amerikanske sukkerinvestoren Mima Nedelcovych planlegger å benytte 200 kvadratkilometer av Malis mest fruktbare jord til en gigantisk plantasje og en fabrikk. Han ønsker imidlertid å involvere lokalbefolkningen, og tilbyr bøndene kontrakt om sukkerrørproduksjon. Mange er begeistret for prosjektet, men han har også motstandere som betrakter dette som en ny form for kolonialisme.

Da Mali går gjennom et militærkupp, blir investorene skremt vekk. Men kan Malis bønder bekjempe matmangel og fattigdom på egen hånd?

Om "Hvorfor fattigdom"
Programmet ble første gang vist i forbindelse med "Hvorfor fattigdom?" (Why Poverty?) er et storstilt, internasjonalt prosjekt som satte søkelyset på fattigdom og ulikhet i verden.

Internasjonalt dokumentarprosjekt
Originaltittel: Why Poverty?

Avsnitt 6: Land Rush
Regi: Hugo Berkeley og Osvalde Lewat
Produksjon: Normal Life Pictures
Presseansvarlig: Helene Amlie, tlf 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside