Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. mai 2000 kl 20.00 Krakk

Krakk (ttv)

NRK1 onsdag 31. mai kl 20.00
Krakk (5:7)

Skandinavias mest intelligente mann

I kveld har Elin Østraat besøk av intet mindre enn Skandinavias mest intelligente mann, Jola Sigmond. Han har en IQ på 192, og er mannen bak Dagblad-magasinets ukentlige IQ-trim. Selv mener han at IQ i seg selv er en helt verdiløs egenskap. Det fant programlederen stor trøst i.

Sigmond er opprinnelig ungarsk, men har bodd i Sverige i over 30 år. Han er tidligere leder i Mensa i Skandinavia, men fant forsamlingen for humørløs til at han ville fortsette som medlem. - Dette opplever jeg som svært beskrivende for Jola Sigmond, sier Østraat. - Jeg har sjelden møtt en så sympatisk, sjarmerende og morsom mann. Ganske så annerledes enn det jeg ut fra mine fordommer kunne forvente, sier Elin.

I 1986 kom boken \"Gjennom lysmuren\" ut og skapte stor furore. Forfatteren Bente Müller fikk stor oppmerksomhet blant annet fordi hun fortalte at boken ble til ut fra en kosmisk lysopplevelse. Nylig kom hun ut med sin tredje bok, \"Eros-teorien\", og hun vil ikke lenger profileres som alternativ. - Jeg er forfatter og tenker, sier Bente Müller. I \"Eros-teorien\" tar hun et oppgjør med matematikken som hun mener er helt naturstridig for mennesket og naturen. - Vi har ødelagt tenkeevnen vår ved å velge matematikk som basis for kulturen vår, sier Müller.

I tillegg til Müller og Sigmond får du møte forfatterne Tore Renberg og Cathrine Grøndahl i kveldens Krakk. Til høsten kommer de ut med en helt alternativ ordbok.

NRK1 onsdag kl 20.00

Egenprodusert underholdning fra NRK Troms
Programleder: Elin Østraat
Regi: Tore Flåm.
Prosjektleder: Christin Thobroe, 77 66 17 22
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956