Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. juni 2003 kl 19.30 Cosmomind

Hvem er du?

Åsa ble mobbet i hjembygda i Sverige. Nå stortrives hun i Manchester. (Foto: DR)
Åsa ble mobbet i hjembygda i Sverige. Nå stortrives hun i Manchester. (Foto: DR)
Å flytte til utlandet kan være en god mulighet til å starte på nytt – plutselig bestemmer du selv hvem og hvordan du vil være, uten at mennesker allerede har en oppfatning av hvordan du er. I kveldens "Cosmomind" skal vi møte skandinavisk ungdom i England, Sør-Afrika, Frankrike og Italia.

Å stå på egne ben i et nytt land, gjør at nye sider ved personligheten din kommer fram. Svenske Göran studerer til ingeniør i Sør-Afrika, og prøvde med en gang å tilpasse seg sitt nye miljø så godt som mulig. Nå tror han at de nye vennene hans vil at han skal være svensk.

Nytt liv i England
Åsa flyttet fra det lille stedet Bollebygd i Sverige da hun var 19 år gammel. Hun følte aldri at hun kunne være den hun ville være i den lille bygda, og valgte å dra til England som au pair. Nå har hun bodd i England i sju år, og vi møter henne i Manchester der hun jobber som "nanny".

Mote i Italia
Svensk-finske Sofia har funnet sin drømmeutdanning: Hun studerer mote i Milano i Italia. Her konsentrerer hun seg om kleshistorie, reklame, kunsthistorie, motevisninger og mye annet. Personlig liker hun det enkle best, selv om hun er omgitt av glamour og Gucci-vesker.

Dans i Frankrike
20 år gamle Fatima fra Sverige leser fransk og danser i Aix-en-Provence. Hun stortrives med sin franske vertsfamilie, og vi følger henne en dag med familie, venner, skole og dans. Nå har hun bare ett problem: Franskmennene nekter å tro at hun er utenlandsk – alle synes nemlig at hun ser så fransk ut!

Om "Cosmomind"
Har du lyst til å jobbe eller studere i utlandet? Gjennom åtte program møter vi ulike skandinaviske ungdommer som har drømt om det samme – og gjort noe med det.

Serien følges opp på en egen nettside, www.cosmomind.com/no , der du får vite mer om hvordan ungdommene opplever det å leve i et fremmed land. På nettsiden får du vite mer om yrkene eller studiene som presenteres i tv-programmene, og hvordan du kan realisere din egen drøm om å reise. Den norske delen av nettstedet driftes av Ungieuropa.no.

Videodagbøker
Tre ungdommer går igjen i hele serien: svenske Jessica, norske Jørgen og danske Tanja. De har laget videodagbøker fra hver sin kant av verden, der de forteller om sin hverdag. Jessica (21) studerer til veterinær i Budapest, Jørgen (24) leser journalistikk i Brisbane i Australia, mens Tanja (21) arbeider i Spania.

Nordisk samproduksjon
Prosjektleder: Egil Eikvil
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96