Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 31. desember 2008 kl 13.45 Dokumentar: Operaen i havn

Fra stortingsvedtak til ferdig operahus

Nesten ferdig operabygg. (Foto: Erik Berg/ Den Norske Opera & Ballett)
Nesten ferdig operabygg. (Foto: Erik Berg/ Den Norske Opera & Ballett)
Norge har fått sitt første operahus. Et blendende hvitt nasjonalt monument som kan tas i bruk av alle, enten man liker opera eller ikke. I kveldens dokumentar følger vi hele prosessen fra vedtaket om ny opera ble gjort til bygget stod ferdig. 12. april skjer den store åpningen som NRK dekker i sin helhet.

På operaens store marmortak kan man gå en søndagstur eller stikke innom den flotte foajeen. Men først og fremst er dette Den Norske Opera & Balletts nye katedral.

En hovedscene med flott akustikk, fleksibel orkestergrav og verdens mest avanserte scenemaskineri.

Lang prosess
I denne dokumentaren følger vi prosessen fra debatten om vi i det hele tatt skulle ha en opera til det historiske vedtak i juni 1999, da Stortinget bestemte at operaen skulle ligge i Bjørvika.

Deretter får vi hele historien fra første spadetak i 2003 til de hektiske månedene før årets åpningsgalla den 12. april. Det har vært en krevende prosess for alle involverte, Statsbygg, Snøhetta og Operaen.

Mange gode krefter har måttet jobbe sammen når Norges største kulturbygg etter Nidarosdomen skulle settes opp og tas i bruk.

Fra marmorbrudd til båtfirma
Vi har besøkt marmorbruddet i Carrara, vært med på prøvesang for dirigenten Zubin Mehta i München og filmet vevingen av Pae Whites sceneteppe i Belgia.

Vi drar til Norheimsund og båtfirmaet Djupevåg som har produsert all eiken til operahuset, og til Hadeland der glasset til Norges største lysekrone ble laget.

Men først og fremst får vi oppleve det fantastiske bygget til Snøhetta ta form. Med marmortaket som det mest spektakulære prosjekt.

Inspirasjon og utfordring
Huset i Bjørvika inspirerer, men er også en utfordring både for ledelsen og de nesten 600 ansatte ved Den norske opera og ballett, som er det nye navnet på operaen.

Selv om operaen allerede holder en høy kunstnerisk standard, så skal antallet forestillinger fordobles, og flere scener tas i bruk. Spesielt scene 2 kan gi muligheter for nyskaping og alternativt repertoar.

Vi får innblikk i operasjef Bjørn Simensens kunstneriske utfordringer underveis, i planleggingsmøter og uforutsette hendelser. Det stilles store krav til den kunstneriske profil, kvaliteten må ivaretas og nye verk presenteres.

Vi er med på prøvene på operabestillingen "Jorden rundt på 80 dager" som skulle vært åpningsforestillingen da huset åpnet dørene. Vi er også til stede på prøvene til nyskrevne balletter og til stede back stage under prøver og forestilling på klassikeren "Tornerose" som også ble vist i åpningssesongen i det nye huset.

Fra kummerlige kår til ultramoderne tilstander
Operaen har over 50 yrkesgrupper under sitt tak. Dyktige håndverkere og høyt kvalifisert teknisk personale skal sørge for at det nye operamaskineriet trekkes i gang. Vi får oppleve kontrasten mellom kummerlige forhold på Youngstorget og et ultramoderne nytt arbeidssted i Bjørvika.

Pga diverse forsinkelser og for dårlig tid til opplæring måtte dessverre åpningsforestillingen "Jorden rundt på 80 dager" tas av plakaten nå. I september blir "Verdis Don Carlos" den første store nyproduserte operaforestilling på hovedscenen, der hele scenemaskineriet kan tas i bruk.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar NRK Historier 2008
Programansvarlig: Anne Elisabeth Andersen, Mob: 97791613
Prosjektleder: Cathrine Wik Mob: 932 27480
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 e>2