Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. april 2001 kl 19.45 Ut i naturen: En messe langs Prestveien

Ut i naturen: En messe langs Prestveien


NRK1 tirsdag 10. april kl 19.45
Ut i naturen: En messe langs Prestveien

Messe fra naturkatedralen

- Naturen byr ikke bare på jakt-, fiske- og friske friluftsopplevelser. For svært mange mennesker er den også en kirke - et Gudshus - der det finnes fred, forsoning og religiøs glede. Det sier sokneprest Hanne Moesgaard Skjesol, som i Ut i naturen i kveld tar oss med på vandring etter Prestveien, i fjellene mellom Snåsa og Lierne i Nord- Trøndelag.

I mange hundre år var soknepresten i Snåsa også prest for folket i Li-bygdene. Men veien gjennom villmarka og over fjellet var både lang og strevsom, og det tok gjerne drøyt en uke å få avviklet \"en prestehelg\" i Lierne. Dagens sokneprest i Snåsa nøler likevel ikke med å betegne området som en naturkatedral.

- Jeg merker det særlig i forbindelse med sorgsamtaler. Da får jeg mange vitnesbyrd om det livsinnhold, den hjelp og ikke minst det gode fellesskap med andre som folk har funnet ute i naturen gjennom et langt liv, sier Hanne M. Skjesol.

Naturen som kirkerom
- Og nå inviterer du til en messe langs Prestveien?

- NRK har jo først og fremst laget en naturfilm, der prestens vandring på gjengrodde stier blir en slags rød tråd. Men produceren ønsket også å knytte programmet opp mot blant annet påskebudskapet. Og den som følger nøye med, vil merke at vi har med oss alle de fem messeleddene, fra Kyrie til Agnus dei. Kirkerommet er imidlertid byttet ut med den naturkatedralen som ligger mellom Snåsa og Li, sier soknepresten.

Vandring i villmarka
Programmet er produsert av NRK Nord-Trøndelag, og producer Tormod Aune opplyser at det byr på flere sjeldne opptak av dyr og fugler. Dessuten går villmarka mellom Snåsa og Lierne fra år 2003 inn i det som blir Norges nest største nasjonalpark. Og med tilstøtende verneområder på svensk side befinner vi oss i et av Skandinavias aller største verneområder med blant annet store rovdyr, poengterer Tormod Aune.

NRK1 tirsdag kl 19.30
Blir også sendt i morgen

Naturprogram fra NRK Nord- Trøndelag
Ved Tormod Aune, tlf. 74 15 17 37. Mobil: 90 72 20 22 (tormod.aune@nrk.no)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
- Naturen er et Gudshus for mange mennesker, sier sokneprest Hanne Moesgaard Skjesol. I kveldens Ut i naturen tar hun oss med på vandring etter Prestveien mellom Snåsa og Lierne, i Nord- Trøndelag. (Foto: Tormod Aune)