Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 25. desember 2009 kl 19.45 Før det er for sent

På jakt etter verdens truede arter


I denne serien reiser komikeren og skuespilleren Stephen Fry og skribenten og naturfotografen Mark Carwardine i forfatteren Douglas Adams fotspor, på jakt etter verdens utrydningstruede dyrearter.

Gjennom 6 episoder oppsøker de to noen av våre mest sjeldne arter, før det er for sent. Noen av artene er blåhval, hvalhai, hvite- og sorte neshorn, gorillaer, komodovaraner, giftige slanger, havskilpadder, kiwifuglen, og en lemur kjent som aye-aye.

På jakt etter en sjøku i Amazonas
I den første episoden reiser Stephen Fry og Mark Carwardine til Amazonas for å lete etter et sjeldent sjøpattedyr, en manat, eller sjøku som den snodige skapningen gjerne kalles.

På vei innover Amazonas på jakt etter et glimt av de sjeldne manatene, støter Fry og Carwardine på en annen sjelden skapningn en "boto". "Botoen" er en elvedelfin, og også denne skapningen står i fare for å bli utryddet.

Jaktet av krypskyttere
Dessverre viser det seg vanskelig å oppdrive en manat i naturen, uansett hvor langt inn Amazonas Fry og Carwardine reiser. Og på INPA, et forskningssenter for studier av livsformene i Amazonas, ser de en av grunnene til hvorfor, i møtet med en babymanat som er skadet, trolig av en krypskytters machete. Fry og Carwardine blir med på å sette fri en manat fra fangenskap. Men på selve dagen da det skal skje, faller Fry og brekker armen og må evakueres.

Dyrene i serien
Gjennom de 6 episodene i serien rekker Fry og Carwardine å se en rekke av verdens mest sjeldne dyr. I episode 2 oppsøker de to oppdagelsesreisende Afrikas hvite og sorte neshorn som er truet av krypskytere. I episode 3 er det også Afrikas dyreliv som står på plakaten, med den skumle lemuren Aye Aye, som de innfødte på Madagaskar synes ser så skremmende ut at de overtroiske tror man vil dø dersom man støter på den. I episode 4 er det den indonesiske komodovaranen som skal oppsøkes, og i episode 5 går turen til New Zealand og papegøyearten Kakapo, også kjent som uglepapegøye. Denne nattaktive fuglen kan ikke fly, og står på listen over dyr som er kritisk utrydningstruet. Det siste programmet i serien tar oss med under vann, til blåhvalen. Underveis får vi også et møte med både gråhval, hvalhai og en kjempeblekksprut.

Serien sendes hver dag fra 25. til 30. desember.


Britisk dokumentarserie fra 2009
Produsert av: NBDtv
Originaltittel: Last Chance to See
Med: Stephen Fry og Mark Carwardine
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl / 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte publikumsservice: Jade Josefine Nordahl / 815 65 900