Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. mai 2002 kl 17.10 Perspektiv: Gjensyn med Per Hafslund

Dyr og Per Hafslund på nært hold

Perspektiv Den legendariske zoologen og programlederen Per Hafslund klarte å lage god underholdning av biologi på 60- og 70-tallet (Foto: Jan Nordby, NRK)
Perspektiv Den legendariske zoologen og programlederen Per Hafslund klarte å lage god underholdning av biologi på 60- og 70-tallet (Foto: Jan Nordby, NRK)
På 60- og 70-tallet sendte NRK en serie programmer hvor lektor Per Hafslund tok for seg alt som tenkes kan innenfor biologi. Programmene gikk i beste sendetid, og var veldig populære for alle aldersgrupper. Hafslund klarte å lage god underholdning av biologi. Han tok blant annet for seg dyrenes syn, hørsel og smak.

Det var stor forventning rundt Hafslunds programmer – og noen følte også en viss frykt. I den forbindelse husker nok Dagsrevyens damer, Anne Baggethun og Mette Janson, en vårdag i 1961. På den tiden var det bare ett studio i NRK Fjernsynet, og mens nyhetssendingen gikk, forberedte Per Hafslund et program om ormer i bakgrunnen…

Per Hafslund var svært engasjert i det han gjorde, og demonstrerte blant annet hvordan skytefisken skjøt sommerfugl ved selv å legge seg på gulvet og skyte med luftgevær. Han mente også at det meste kunne smakes på – som padder, orm, yngel med mer, og delte generøst med andre deltakere i programmet på sin meget spesielle måte.

Populært par
”Perspektiv” har laget et sammendrag av sendingene på 70-tallet. Det er Toralf Thoresen som presenterer stoffet for seerne, og som forteller om noen av sine opplevelser med Per Hafslund. Sverre Tinnå var en meget interessert samarbeidspartner fra starten av. Dette paret ble så populært at det ble laget en parodi på dem, med Carsten Byhring og Erik Lassen. Denne blir også å se i ”Perspektiv” denne ettermiddagen.

Per Hafslund døde i 1990.

Egenprodusert program fra Faktaavdelingen NRK
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Den legendariske zoologen og programlederen Per Hafslund klarte å lage god underholdning av biologi på 60- og 70-tallet (Foto: Jan Nordby, NRK)