Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 18. januar 1999 kl 21.30 U: 1999 - en serie med historier

U: 1999 - en serie med historier (ttv)

NRK2 mandag 18. januar kl 21.30
U: 1999 - en serie med historier (1:17)

Seriestart!

Basehoppere med lånte høyder
U: 1999 viser høydepunktene fra de siste par årene i halvtimes dokumentarer. I kveld følger vi Norges beste basehoppere i jakten på nye trofeer - en oljeplattform, Norges største brokonstruksjon, en fjernsynsantenne og Oslo Plaza Hotel. Blant dem vi møter er Norges aller beste basehopper, Bjarte Berntsen (24).
- Vi er ikke der for å ødelegge eller stjele noe, vi vil bare låne høyden, sier basehopperne.
De samler på alle høyder over 60 meter - enten det er en mast eller statsministerens kontor eller Hotell Plaza I Oslo.
Basehoppernes bruk av det offentlige rom har ført til en ny sport: Katt og mus-leken med politiet og norsk rettsvesen. Det finnes ingen generell lov mot basehopping, og et opphold på glattcelle gir prestisje i miljøet.
U viser unike scener fra toppen av Oslo Plaza med basernes egne bilder og Europarekord i baklengssalto med fallskjerm fra fjernsynsmast under 70 meter.
Med en fart på 200 km/t stuper basehopperne ned fra klippene i Kjærag i et fritt fall på 20 sekunder før fallskjermen brer seg utover Lysefjorden. De høye klippeveggene i de norske fjordarmene har blitt et mekka for basehoppere verden over. Selv etter dødsfall, vanskelige redningsaksjoner og forbud mot hopp i Trollveggen ved lov, krever ekstremsporten bare mer. Base er en samlebetegnelse for building, antenna, span, earth, og den egentlige sporten er jakten på nye objekter å hoppe fra.

Basehopping
Basehopping er å hoppe i fallskjerm fra fast grunn. I Norge er sporten først og fremst kjent fra Trollveggen. For en tid tilbake la politiet ned forbud mot hopping derfra. Trollveggen ble regnet som det desidert beste basehopp-stedet, og hopperne begynte å se etter nye steder, også i byen.
Etter det U:1999 erfarer, er det pr. i dag straffbart å bære baseutstyret i visse geografiske områder der basehopperne har pleid å ferdes: På toppene. I Oslo har straffelovens paragraf 350 vært brukt - basehopperne har forstyrret den alminnelige ro og orden, og fått bøter. Men det ligger ingenting i Oslos vedtekter på basehopping spesielt.
NRK2 mandag kl 21.30

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
I kveldens utgave av U: 1999 blir det gjensyn med basehopperen Bjarte Berntsen (24).

Egenproduksjon fra NRK2
Regi: Ole Andreas Holen, tlf. 23049426
Pressekontakt i U: 1999: Ingvill Nyborg, tlf 23042592
Prosjektleder: Marit Bredesen, 23045377
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123