Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. juli 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Eneboeren på Styvi

Kjellaug og Botolv Hov, samt programleder Oddgeir Bruaset på stabburstrappa på Styvi (Foto: Alf-Jørgen Tyssing)
Kjellaug og Botolv Hov, samt programleder Oddgeir Bruaset på stabburstrappa på Styvi (Foto: Alf-Jørgen Tyssing)
Langs strendene i Nærøyfjorden i Sogn har noen hus klort seg fast, blant annet den enslige gården på østsiden, Styvi. Her bor Botolv Hov, en tidligere industriarbeider som på sine pensjonistdager slo seg ned her.

Nærøyfjorden er en av de vakreste og mest kjente fjordarmene vi har. Fjorden er den trangeste i landet, men her smyger turistskipene seg fram mellom høyfjell og fossefall like inn mot Gudvangen innerst i fjorden.

Til fots
På vestsiden ligger det flere hus i grendene Dyrdal, Tufto og Bakka, men på østsiden ligger bare den lille strandgården Styvi som kona til Botolv kom fra. I sommerhalvåret har han selskap av fru Kjellaug, men om vinteren lever han helt alene. Da er kona i vinteropplag i mer siviliserte farvann, som han sier. Sist vinter frøs fjorden til mens han var bortreist noen dager, og for å komme seg hjem igjen i rimelig tid krysset 82-åringen en tynn og skjør fjordis til fots.

Gårdsmuseum
I sin tid var Styvi et lite senter i Nærøyfjorden. Her holdt jordmoren og omgangsskolelæreren til, og her var postbøndene innom på sin ferd mellom Bergen og Kristiania. Etter at Botolv slo seg ned på Styvi, har han bygd opp et imponerende gårdsmuseum, som ikke bare er en utstilling av gamle gjenstander, men som er sted der han holder gamle arbeidsmetoder og håndverkstradisjoner levende. Han har for eksempel satt i stand en repslagerbane der han spinner tau av bast som han har hentet fra egen lindeskog. Han syr også sko av hud og lager hornskjeer på gammelt vis.

Kafé
De som legger til kai på Styvi en sommerdag, eller som kommer gående til gårds etter den halv mil lange og nyrestaurerte postveien langs stranden, kan bli vist rundt av Botolv, og de kan få servering av Kjellaug i kafeen de har innredet. I ferietiden kan det være ganske folksomt på Styvi, men halvparten av året er den siste eneboeren i Nærøyfjorden overlatt til seg selv og sine egne tanker.

Om serien
Drømmer du om å slå deg ned på et skjær i havet eller en fjellhylle, fjernt fra travle bygater, stress og støy? I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruasets programserie som tar oss med til nye steder "utenfor allfarvei".

– Vi skal ut til kysten, inn i fjordene og opp i fjellene, vi skal nord og sør, øst og vest, og overalt treffer vi folk som har et spennende sted å vise fram og en interessant livshistorie å fortelle. Noen er gamle, noen er unge, noen er innflyttere, noen har bodd der hele livet, men alle har det til felles at de ikke lever der fordi de må, men fordi de vil – simpelthen fordi de tror at de får mer ut av livet.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/programansvarlig: Oddgeir Bruaset
TV-seere bes kontakte Inger Larsen, tlf 815 65 900