Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. desember 1999 kl 21.40 Dokumentar: MacIntyre - BBCs hemmelige agent: Modellene

Dokumentar: MacIntyre - BBCs hemmelige a

NRK1 torsdag 2. desember kl 21.40
Dokumentar: MacIntyre - BBCs hemmelige agent: Modellene

Bak glamouren i modellbransjen

De møtte en verden full av rasisme, dop og seksuell utnytting av unge jenter de to BBC- journalistene Donald MacIntyre og Lisa Brinkworth, da de i et år infiltrerte modellmiljøet som henholdsvis fotograf og modell. NRK1 viser i kveld den rykende ferske BBC-dokumentaren som avslører forholdene bak glitteret og glamouren i modellbransjen.

Med løfter om rikdom og berømmelse blir jenter helt ned i 13- årsalderen rekruttert til modellyrket. Mens foreldrene tror at de blir tatt vare på av modellbyråene, blir de presset til sex og forsynt med narkotika av ansatte i byråene.
BBC-dokumentaren retter særlig søkelyset mot verdens største modellbyrå, Elite. Sjefen for Elite Europa og Linda Evangelistas tidligere ektemann, Gerald Marie, og flere såkalte \"barnevakter\" har trukket seg fra byrået etter at filmen ble offentliggjort.
- Når det mest kjente modellbyrået i verden ikke kan beskytte sine yngste modeller, er noe alvorlig galt, sier Donald MacIntyre.
Elite står bak en rekke kjente supermodeller som Naomi Campbell og Cindy Crawford. Byrået organiserer en stor modellkonkurranse som involverer 60 land og 350.000 jenter.
Gerald Marie tilbød Lisa Brinkworth, som utgav seg som modell, 4000 kroner hvis hun ville ligge med ham. Han fortalte også MacIntyre at han som jurymedlem planla å forføre finalistene fra \"Elite Model Look\". Jentene i denne konkurransen har en gjennomsnittsalder på 16 år.

Ville stoppe dokumentaren
Det franske modellbyrået Marilyn Model forsøkte uten hell å stoppe programmet. Et skjult kamera filmet en av de ansatte mens vedkommende solgte kokain til modellene.

Direktøren for Elites Milano- kontor, Brunella Casella, forsøker desperat å begrense skandalen.
- Dette er et angrep på vårt rykte og et angrep på moteverdenen. Det er helt klart at hvis man tar med seg et skjult kamera til nattklubbene, vil man komme tilbake med lignende historier.
En intern etterforskningskommisjon er satt ned, og Elite har gått ut offentlig med en unnskyldning.

- Dokumentaren er ikke et angrep på Elite, men en deprimerende skildring av en industri som alt for lenge har nektet å akseptere at når de ikler unge jenter kvinneklær, blir de ikke forvandlet til kvinner. Kanskje industrien skulle bruke mindre tid på å angripe BBC og mer tid på å beskytte de unge modellene, som man vitterlig har lovet å verne om, sier Donald MacIntyre.

NRK1 torsdag kl 21.40

Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364