Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. oktober 2006 kl 23.10 Store studio

Salt og sosialisme

Anne Lindmo får besøk av Lene Wikander og Torgrim Eggen. (Foto: Fredrik Arff)
Anne Lindmo får besøk av Lene Wikander og Torgrim Eggen. (Foto: Fredrik Arff)
Denne høsten er to romaner med utgangspunkt i øyer i Karibien på markedet. Forfatterne Lene Wikander og Torgrim Eggen er gjester i Store studio, mens kanadiske Danko Jones spiller live. Per intervjuer Juliette Lewis om hennes nye karriere.

Karibien er et kjent reisemål for solhungrige, og et spennende sted for kulturinteresserte. Som turist ser man som regel bare overflaten. To av høstens bøker kan hjelpe de som ønsker mer kunnskap og fyldigere informasjon om to av områdets mest kjente og mest fascinerende reisemål. For Cuba er mer enn Castro, og Jamaica er mer enn Bob Marley.

Lene Wikander er forfatteren bak romanen "Salt". Den foregår på Jamaica, der hun har bodd siden 2001. Boka skildrer livet i et samfunn preget av rastafarikultur, vold og postkolonialisme – et samfunn der ordet "salt" krydrer språket på flere måter.

Torgrim Eggen har skrevet "Hermanas". Handlingen er lagt til Cuba, der vi følger Raoul og hans liv i det stadig mindre glitrende sosialistiske fyrtårnet. Kanskje var ikke revolusjonen så frigjørende likevel? Bokens tematikk er rykende aktuell, gitt at mye tyder på at diktator Castro har puffet på sin siste sigar.

Kanadisk trekløver
Ikke alle gode rockeband kommer fra USA eller England. Kanadiske Danko Jones er et bevis på det. Bandet, som har samme navn som sin livlige frontfigur, er i ferd med å legge ut på en seks konserter lang Norges-turné. De spiller live i Store studio, og beviser til fulle at tittelen på deres siste plate, "Sleep is the Enemy", er svært passende.

Multitalent
- Prototypen på en kvinne er at hun er tiltrekkende, pen, forutsigelig og trygg. Det er derfor musikken er så viktig for meg, den er nemlig anti-tesen til dette, den bryter med mønsteret. Slik forklarer filmstjernen Juliette Lewis hvorfor hun fremover vil satse mer på musikk med bandet sitt, The Licks. De spiller en blanding av rock, alternativ pop og new wave, med Juliette som vokalist. The Licks har blant annet vært oppvarmingsband for Turboneger.

2. oktober kom deres nye plate, "Four on the Floor". Popreporter Per Sundnes har møtt Juliette Lewis.

Om programmet
Store studio er NRKs populærkulturelle mandagstalkshow. Anne Lindmo er fremdeles programleder, mens popreporter Per Sundnes fortsetter å frese rundt på jakt etter gamle og nye venner i popuniverset. Sammen gleder de seg til nok en sesong med mandagsfester i Store studio. Anne Lindmo lover å fortsette suksessformelen:

- Vi ser frem til spennende møter med gjester fra musikk, film, teater, litteratur, design og meningsproduksjon, vi skal drøfte nye tendenser og impulser og fyre opp en og annen debatt. Som alltid runder vi av kvelden med et aktuelt band som spiller levende musikk.

Egenproduksjon fra NRK Underholdning (2006)
Programledere: Anne Lindmo og Per Sundnes
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 77 51 (92 01 55 79),
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no