Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 14. november 2011 kl 22.30 Farvel, kamerater

Sovjetunionens fall


"Farvel, kamerater" er en innovativ dokumentarserie som skildrer nedtellingen til Sovjetunionens fall og den sosialistiske utopien som unionen var basert på. Vi får høre kjente og ukjente mennesker fortelle, mennesker som på forskjellige måter deltok i denne langsomme, men eksplosive erosjonen som absolutt ingen kunne gjette utfallet på.

Serien beskriver videre dynamikken mellom Sovjetunionen og dens vasallsater i perioden 1975-1991. "Farvel, kamerater" er filmet i tolv forskjellige land som alle var tilknyttet Sovjetunionen.

Jeans og opprør
Under Helsinki- konferansen i 1975 fikk Sovjetunionen bekreftet og befestet sin posisjon som supermakt, og hadde da mer makt enn noen gang. Den andre supermakten befant seg i en dyp depresjon etter Watergate-skandalen og tilbakeslaget i Vietnam.

Som en konsekvens av Helsinki-konferansen, begynte grupper som Charta 77 og Moskva-Helsinki gruppen å gjøre opprør mot autoriteter. De sosialistiske ungdommene begynte å drømme om frihet i takt med rockens-, Levis-buksenes og vestlige mediers fremmarsj.


Europeisk dokumentarserie fra 2011
Originaltittel: Farewell Comerades!
Produsenter: Artline films, Gebrueder beetz filmproduktion
Medprodusenter: Piraya Film (Norge), ARTE Deutschland, ARTE G.E.I.E., ARTE France, ZDF
Eureka Media (Polen), Havas Films (Ungarn), HiFilm (Romania), Hyper Market Film (Den tsjekkiske republikk), Trigon Production (Slovakia).
Regi: Andrei Nekrasov

Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900