Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. august 2004 kl 20.25 Faktor: Hjemme, hjemme - borte, borte

Møte med en avstandsfamilie

Harald Hansen er en av flere tusen nordmenn som tilbringer halve livet til sjøs. Hva gjør det med familien? spør datteren Elisabeth Tøtte Hansen. (Foto: Elisabeth Tøtte Hansen)
Harald Hansen er en av flere tusen nordmenn som tilbringer halve livet til sjøs. Hva gjør det med familien? spør datteren Elisabeth Tøtte Hansen. (Foto: Elisabeth Tøtte Hansen)
Avstandsforhold er én ting, men hva når det er nær familie som er langt borte? I sjøfartsnasjonen Norge opplever mange tusen familier at den ene av foreldrene – gjerne far - tilbringer store deler av året ombord på en båt på den andre siden av kloden.

– En av disse fedrene er faren min, sier programskaper Elisabeth Tøtte Hansen. I kveldens Faktor følger hun faren sin både hjemme på Hvaler og på jobb på en enorm cruisebåt.

Harald Hansen har vært til sjøs så lenge datteren Elisabeth kan huske, og da hun var liten, var han ute i opptil et år av gangen. Nå er han bare ute i tre og en halv måned av gangen og like lenge hjemme. Men avstanden mellom far og datter er fortsatt stor selv når han er på land. Harald Hansen lever nemlig et dobbeltliv: Han er både øyboer i slitte olabukser på Hvaler uten veiforbindelse, og firestripers senioroffiser i uniform på cruisebåt med opptil 3 000 mennesker ombord.

- Det at vi har vært så mye fra hverandre har ført til et ganske amputert familieliv, sier Elisabeth Tøtte Hansen. – Vi har rett og slett ikke rukket å bli kjent på ordentlig.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Elisabeth Tøtte Hansen
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
LENKER
  • Hjemmeside