Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 2. september 2009 kl 22.20 Historien om Barack Obama

Obamas historie

Dokumentar om president Barack Obamas reise fra fattigdom til maktens sentrum. (Foto: BBC)
Dokumentar om president Barack Obamas reise fra fattigdom til maktens sentrum. (Foto: BBC)
BBC-korrespondent Clive Myrie har gått i Barack Obamas fotspor, fra starten i et skilsmissehjem i Hawaii, videre gjennom Chicagos tøffe gater til maktens sentrum: Washington D.C. og Det hvite hus.

Kveldens dokumentar beskriver en bemerkelsesverdig reise som formet sønnen fra å være en fattig kenyansk student til å bli verdens mektigste mann. Clive Myrie starter reisen i Hawaii. Her møtte en ung student fra Kenya en lokal jente ved navn Anne Dunham i 1960. De giftet seg like etterpå og fikk en sønn, Barack. Men faren forlot hjemmet da gutten bare var to år og etterlot seg lite mer enn etternavnet.

Barndommen
"Barry" Obama, som han ble kalt da han var liten, ble oppfostret av besteforeldrene i Honolulu. Han var en "outsider", en av få svarte barn på sin skole. BBCs reporter intervjuer skolekamerater og lærere for å finne ut hva slags innvirkning rase og bakgrunn kan ha hatt på Obama som tenåring.

Unge år
Som ung mann flytter Obama fra Hawaii til Chicago, en by med lange tradisjoner innen borgerrettighetsengasjement og politisk aktivisme. Her blir "outsideren" til en "insider". Både politisk og personlig engasjement blir formet av erfaringen som sosialarbeider i Chicagos southside – et av byens tøffeste og fattigste strøk. Mye tyder på at denne erfaringen blir en utløsende faktor for at Obama senere stiller som folkevalgt.

Universitetet
På slutten av 80-tallet begynner Obama på det prestisjetunge Harvard universitetet og det er her hans lederevner kommer til syne for fullt. Som første svarte elev noen sinne blir han valgt til president i The Harvard Law Review, som er en studentorganisasjon som utgir et månedlig lovkompendium sammensatt av artikler og presentasjoner fra professorer og elever ved Harvard.

Forkjemper for borgerrettigheter
Etter avlagt juridisk eksamen returnerer Obama til Chicago for å jobbe som advokat med borgerrettigheter som spesialfelt. Hele tiden lurer politisk interesse under overflaten og borgerrettighetsleder Jesse Jackson blir en av Obamas store inspiratorer.

I 2004 holder Barack Obama åpningstalen under det demokratiske partikonventet og dette blir vendepunktet i hans politiske karriere som fører ham til Washington og til slutt til Det hvite hus.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar 2009
Originaltittel: Obama: His Story
Reporter: Clive Myrie
Produsent/regissør: Guy Smith
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900