Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. desember 2002 kl 08.03 Prinsessen i Eventyrriket

Snedronningen


I dag blir det gjensyn med H.K.H. Prinsesse Martha Louise som leser eventyret "Snedronningen" av H.C. Andersen (1805-1875). Ideen til denne tegnefilmen hadde H.M. Dronning Margrethe II av Danmark, og hun har også laget collagene og kostymene til filmatiseringen av eventyret.

Den danske Dronningen har også regissert og laget scenografien til tegnefilmen "Snedronningen" basert på
H.C. Andersens eventyr med samme navn fra 1845. Dronningen har dessuten skapt utklippsfigurene som er utgangspunket for filmen. Men det er H.K.H. Prinsesse Mãrtha Louise har lagt fortellerstemme på denne norske versjonen som vises på
NRK1.

"Hjertet har sine grunde, som forstanden ikke kender", sa H.C. Andersen. Og "Snedronningen" handler nettopp om hjertet og forstanden,om å bli voksen og stadig beholde barnet i seg. I eventyret møter vi Kay, som får en splint i øyet og i hjertet når trollspeilet knuses. Alt blir forandret for ham, for speilet var forhekset av et veldig ondskapsfullt troll, Djevelen selv. Alt som er godt blir plutselig ille, og det som er dårlig blir enda verre.

Følger etter
Lokket av Snedronningens skjønnhet og kulde, følger Kay etter henne, inntil hun med makt fører ham helt opp til sitt slott i det kalde nord. Snedronningen kysser kuldegyset av Kay, så selv om han er blå, ja nesten sort, så fryser han ikke. Men hans hjerte er så godt som frosset til en isklump.

Gerda, som elsker Kay av hele sitt hjerte, savner sin lekekamerat veldig. Hun bestemmer seg for å finne ham. Gerda har ikke fått en splint av trollspeilet i sitt øye, derfor kan hun se at mye godt vil hende på veien til Kay. Både elven, kråken, en røverpike og et reinsdyr hjelper henne på vei mot nord til Snedronningens slott. Og det blir hennes tårer som tiner Kays iskalde hjerte.

Om H.C. Andersen (1805-1875)
H.C. Andersen ble født i Odense på øya Fyn i Danmark. Han kom fra fattige kår, moren var vaskekone og faren skomaker. Det sies om ham at han var svakelig, klossete og lite pen. Men han hadde en livlig fantasi og var ærgjerrig. Han ville bli skuespiller, men begynte i stedet å gi ut dikt, skuespill og andre tekster. Gjennombruddet kom med romanen "Improvisatoren" i 1835. Samme år kom de to første heftene "Eventyr fortalte for Børn" ut. I alt skrev han 156 eventyr. To av hans mest kjente er "Den stygge andungen" og "Piken med svovelstikkene".

To nye eventyr
1. juledag og nyttårsdag leser prinsessen to nye eventyr.
'
NRK Barn- og ungdomsavdelingen
Programleder: H.K.H. Prinsesse
Martha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956, 90158212