Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 11. oktober 2004 kl 20.05 Fiskelykke

Elva leve!

Elva lever – eventyrlig fiske i Altaelva. (Foto: Lasse Johansson, SVT)
Elva lever – eventyrlig fiske i Altaelva. (Foto: Lasse Johansson, SVT)
Forrige episode av "Fiskelykke" tok oss med på et eventyrlig fiske i Altaelva – nå avsluttes serien med et tilbakeblikk på kampen om Altaelva. Og det blir et møte med en av frontfigurene fra den gang, Alta-mannen Svein Suhr.

Svein Suhr var en av de steileste motstanderne av utbyggingen og kraftstasjonen i Sautso. Den såkalte Alta-kampen på slutten av 70-tallet ble kjent verden rundt, og aktivistene som forsøkte å redde elva fra regulering, fikk mye sympati. Men det hjalp lite – utbyggingen ble gjennomført og rammet blant annet laksefisket.

Verdens beste lakseelv
Hvordan ser Altaelva ut i dag? I siste sending av "Fiskelykke" finner sportsfiskeren Mikael Frödin at elva har begynt å få tilbake noe av sin tidligere "magi". Store rugger på opptil 20 kilo er igjen på hugget og laksefiskerne står i kø.

Skyfri er horisonten likevel ikke. Nye trusler lurer, og igjen er mennesket på god vei til å ødelegge verdens beste lakseelv.

Norge, Sverige og USA
Serien "Fiskelykke" om sportsfiske og natur er laget av SVTs Luleå-kontor og har tatt oss med til Norge, Sverige og USA. Det har vært kalde besøk lands islagte elver i Norrbotten på lakefiske og til Lappland på ørretfiske. På den norske siden har vi sett fiske i Beiarelva, Saltstraumen og Altaelva. I de amerikanske delstatene Montana og Idaho har det vært fisket etter regnbueørret. Den svenske "krokodillen" gjedda har også fått besøk, bl.a. i Vestergötland og i skjærgården utenfor Stockholm.

Svensk naturserie i sju deler (2003)
Originaltittel: Vildmark fiske
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57