Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. februar 2009 kl 22.10 Fakta på lørdag: Mitt eget kjære rot

Kaos-teori i praksis

Etter forholdene på kanadieren Josh Freeds arbeidskontor å dømme, skulle dokumentarfilmen
Etter forholdene på kanadieren Josh Freeds arbeidskontor å dømme, skulle dokumentarfilmen "Mitt eget kjære rot" kanskje ikke blitt noe av? (Foto: Point du Jour Int.)
Møt journalist, forfatter og regissør Josh Freed, dataekspert Esther Dyson, den kanadiske eks-justisministeren Irwin Cotler og talkshow-vert Joe Franklin. Felles for dem alle er at de er suksessfulle i sitt rot. "Jeg tenker alltid at en pinlig ryddig kontordesk signaliserer at her sitter en som feiler noe," sier sistnevnte.

Etter tilstanden på kanadieren Josh Freeds arbeidskontor å dømme, skulle dokumentarfilmen "Mitt eget kjære rot" kanskje ikke blitt noe av. Slik vil nok de fleste ryddige mennesker tenke. Men slik er det ikke, for herr Freed lykkes med det meste han gjør og filmene hans er vist i over 50 land. Dog allikevel, – på Freeds kontor rår det komplette rot og kaos.

Rotets mestere
Selv kaller Josh Freed sitt "kontorlandskap" for ordentlig uorden. Og han påstår at han ikke ville kommet av flekken med å skape noe kreativt om han skulle ryddet opp.

I et større perspektiv, filosoferer Freed, så er vi alle del av kampen mellom mann og kvinne, kollega mot kollega, mor mot barn, kort sagt del av krigen mellom de rotete og de ryddige. Alt i alt er det en titanisk brytekamp om en form for verdensorden, mener Freed.

Travel pult, travelt sinn
Blant de andre som representerer "kreativt rot" i Josh Freeds dokumentar, er Canadas tidligere justisminister Irwin Cotler, som hevder at "en travelt utseende desk gjenspeiler et travelt sinn".

Esther Dyson er det rotete mennesket bak suksessboka "Finding Order in The Chaos of The Internet" og en av den globale IT-industriens mest innflytelsesrike personer – og hun hevder at rot er nøkkelen til hennes suksess.

Komikeren og talkshow-verten Joe Franklin har et legendarisk rotete kontor i New York, og i programmet røper han sider ved en rekke rotete kjentfolk.

Fransk dokumentar (2008)
Originaltittel: My Messy Life
Produsert av: Point du Jour International
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no