Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. desember 2011 kl 21.30 Mellom tonene finnes hemmelighetene

Jubilant med fele


Arve Tellefsen spiller hver konsert som om den skulle vært den siste. Alderen har gjort ham dristigere, familien har gjort ham tryggere, og barna enda mer nysgjerrig på livet. Han har ikke tenkt å legge fra seg fela, ikke ennå.

I filmen møter vi Norges mest kjente fiolinist som blir 75 år den 14. desember. Aldersløs og stadig på farten, utsetter han pensjonisttilværelsen så lenge fingrene lystrer. Men han vet dagen nærmer seg, og da gjelder det å yte sitt beste, fordi "det kan være det siste inntrykket jeg gir av meg selv".

Klassisk musikk regnes gjerne for å være finkultur. Men for Arve er kontakten med publikum viktigst. Det er å være folkelig i ordets beste betydning. Det gjelder å nå publikum slik at de blir inspirert til å lytte. "Jeg har et stykke vakker musikk som jeg vil gi til dem".

Arve har ett stor hjerte for unge norske musikere. I mer enn tjue år har han ledet sin egen festival, en viktig arena der unge og etablerte musikere treffes for intimt kammerspill. Møtet med unge utøvere er også en anledning til å formidle sine tanker om endringene som har skjedd siden han startet som seksåring. Med dagens krav til perfeksjonisme mister man noe av det personlige i spillet. "Gi meg heller noen falske toner og følsomt spill". Målet er ikke å spille perfekt, og det vanskeligste er ikke å spille fort, men å spille de enkle stykkene vakkert. "Hemmeligheten finnes mellom tonene," sier Arve.

Arve har alltid strebet etter det uoppnåelige, en stadig søken etter sin særegne klang. Livet som solist betød lange turneer, kjedelige hotellrom, ensomhet og melankoli. Noe manglet i livet hans, og først som godt voksen opplevde han gleden ved å få familie. Det gir ham en fornyet inspirasjon.

Sjostakovisj Fiolinkonsert nr. 1 har betydd noe spesielt for Arve. Utallige ganger har han framført denne krevende konserten. Likevel blir han nervøs hver eneste gang. Det er tusen detaljer som skal falle på plass, dirigent, orkester og akustikk, alt må klaffe. Nå skal konserten framføres med Gøteborgs Symfoniker og dirigenten Okko Kamu.


Produsert av: Bjørn Engvik og Ingrid Wevang i samarbeid med Nrk
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900