Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. juli 2009 kl 23.35 Nattkino: Kjøpmannen i Venedig

Et pund kjøtt

Kjøpmannen Antonio (Jeremy Irons) har stilt et pund kjøtt av egen kropp som garanti for et lån. (Foto Spice Factory)
Kjøpmannen Antonio (Jeremy Irons) har stilt et pund kjøtt av egen kropp som garanti for et lån. (Foto Spice Factory)
Antonio ønsker å låne sin venn penger for at han skal kunne fri til sin utkårede. Men Antonio har all sin kapital bundet opp i skipshandel. Derfor gjør han en uvanlig avtale med den jødiske pengeutlåneren Shylock.

Året er 1596 og vi befinner oss i Venezia. Den amorøse Bassanio ønsker å fri til Portia, men mangler penger. Kjøpmannen Antonios kjærlighet for Bessanio gjør at han sier ja til å låne ham penger, selv om han ikke har de 3000 dukatene som trengs.

For å hjelpe sin venn går Antonio til den jødiske pengeutlåneren Shylock. Antonio tilbys et rentefritt lån i tre måneder. Men om han ikke har pengene når fristen går ut, må han betale i form av ett pund kjøtt av egen kropp.

Antonio har sin formue bundet opp i skipslast med varer og taper alt da skipene synker. Shylock står på sitt og krever gjelda tilbakebetalt i henhold til avtalen.

Anti-semittisk?
"Kjøpmannen i Venedig", regissert av Michael Radford, er en filmatisering av William Shakespeares teaterstykke trolig skrevet i perioden 1596-98. Stykkets mest karakteristiske karakterer er den jødiske pengeutlåneren Shylock. Det har ofte vært hevdet at Shakespeares komedie har et anti-semitisk budskap. Stykket har blitt tatt til inntekt for anti-semittisk politikk, og ble blant annet flittig spilt i det tredje riket.

Men det finnes også andre lesninger av stykket, som blant annet legger vekt på de vanskelige forholdene jødene i Europa levde under på denne tida og som også Shakespeare viser i sitt teaterstykke. Det er også hevdet at stykket er Shakespeares harselas med rettsystemet.

Filmen er fra 2004 og har en stjernespekket rolleliste, med blant andre Al Pacino, Jeremy Irons og Joseph Fiennes.

Amerikansk drama (2004)
Tittel: The Merchant of Venice
Regi: Michael Radford
Produksjon: Spice Factory
Med blant andre Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins, Zuleikha Robinson, Kris Marshall, Charlie Cox, Heather Goldenhersh, Mackenzie Crook, John Sessions, Gregor Fisher, Ron Cook, Allan Corduner, Anton Rodgers og David Harewood.