Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. februar 2007 kl 23.20 Utsyn: Jihad-tv

Hellig krig som fjernsyn

Hellig krig – jihad – på nettet og tv. (Foto: Journeyman Pictures)
Hellig krig – jihad – på nettet og tv. (Foto: Journeyman Pictures)
PCene våre er i ferd med å bli vår tids tv-apparater, og Al Qaida har gjort sin hellige krig mot Vesten global, ganske enkelt gjennom nettets åpne innfallsporter.

Her viser Al Qaida videoer med smilende selvmordsbombere og andre typer terrorister. Men hvem er det egentlig som ser på videoene, og hva er effekten av dem på unge mennesker i den muslimske verden?

Og – for den saks skyld – på Al Qaidas fiender i Vesten?

Jihads propaganda
Den britiske dokumentaren viser bl.a. Abu Muawiya idet han sender et kyss av gårde til fotografen, setter seg i bilen som er fullastet med eksplosiver og kjører inn i et irakisk kontrollpunkt for å sprenge seg selv i lufta.

Noen timer senere har jihads propagandafolk lagt ut en vellaget video av hendelsen på nettet. Dette er jihads propagandamaskin i praksis – med et budskap skreddersydd til å inspirere deres tilhengere og skremme deres fiender. Videoen er følelsesladet og uhyggelig, og du kan laste den ned nesten hvorsomhelst i hele verden.

Alt jihad gjør produseres ved hjelp av Windows Movie Maker og legges ut fra en tilfeldig valgt videokafe. "Samme hvor mye CIA søker etter oss, og selv om de finner den rette kafeen, finner de aldri personen," sier journalisten Faris bin Hizam.

Ikon-bilder og Irak-krigen
Al Qaida planla nøye hvordan 11. september skulle formes til et ikon i mediene. Terrorhandlingen dreide seg like mye om å drepe jihads fiender som å skape ikon-bilder. Al Qaida filmet terroristenes skrevne testamenter mot en nøytral bakgrunn. På denne måten kunne jihads propagandister etterpå montere inn filmbitene med World Trade Center i flammer.

Men det var først med krigen i Irak og innføringen av bredbånd-nett at jihads beskjedne strøm av videoer ble til en foss.

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Jihad-tv
Produsert av: Journeyman Pictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no