Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. april 2005 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Robert Wilson

Hyggestund med grøssermester

Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud og Arild Jonsjord har møtt den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud og Arild Jonsjord har møtt den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Robert Wilson er engelskmannen bak bestialske mord, intrikate historiske gåter og med en helt bestemt oppfatning av hvem som stod bak mordet på Olof Palme. NRK ble med bestselgeren hjem, fikk en omvisning på et av åstedene og fulgte hans deltagelse i en kriminell forsamling.

Robert Wilson har slått seg ned på en idyllisk beliggende bondegård et par timer fra Lisboa. Her dikter han opp gruoppvekkende kriminalsaker, ofte med historiske forankringer og mange løse tråder. Hittil har det blitt åtte romaner av typen man trygt kan kalle mursteiner. Men alle er skrevet for hånd.

- Skriving er et håndverk!, insisterer Wilson. Kona er bare delvis enig, for det er hun som fører skribleriene inn på data og kommer med nyttige korreksjoner og innspill underveis. Hun er med andre ord medskyldig. Reporter Marit Christina Lie hadde likevel ingen betenkeligheter med å takke ja da Wilson inviterte henne hjem for et intervju.

Åsted: Sevilla
Wilsons fire første romaner foregikk i Afrika, men det var først da blodet begynte å flyte på den iberiske halvøy at et europeisk publikum ble virkelig interessert. Arild Jonsjord møtte Wilson i Sevilla, der handlingen i "Den blinde mannen i Sevilla" finner sted. Wilson viser rundt i en by som i flere hundre år har hatt nær kontakt med Nord-Afrika.

Hvem drepte Palme?
Bouchercon-konferansen i Nord-Amerika er årlig treff for kriminalforfattere, forleggere og presse. Reporter Hanne Skrikerud ble med Wilson til Toronto, der han var et av trekkplastrene. Kanskje ikke så rart, for i sin siste bok fremsetter han en oppsiktsvekkende teori om hvem som stod bak mordet på Sveriges statsminster Olof Palme...

Om serien
Seks tirsdager utover våren møter vi fire internasjonale og to norske forfattere. Forfatterne gir tre ulike intervjuer til de tre reporterne, og senere blir materialet satt sammen til ett portrett. Dermed får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

I første program møter vi den israelske forfatteren Amos Oz. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har dessuten truffet den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson, kanadiske Margaret Atwood, tyrkiske Orhan Pamuk og våre egne Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø.

Egenprodusert portrettserie fra NRK Kultur (2005)
Reportere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup23 04 86 96 (92 01 55 79),