Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. november 2000 kl 22.25 Fakta på lørdag: Laks - en vårflom i sølv

Fakta på lørdag: Laks - en vårflom i søl


NRK1 lørdag 25. november kl 22.25
Fakta på lørdag: Laks - en vårflom i sølv

Laksens ferd i Alaskas villmark

Hvert år kommer tusenvis av sølvskimrende, spenstig stillehavslaks svømmende opp Alaskas mange elver for å gyte langt inne i de dype skogene. Langs elvene venter sultne rovfugler, grizzlybjørner og ikke minst entusiastiske laksefiskere på sitt velsmakende bytte. Kveldens dokumentar om laksens fascinerende ferd har vunnet flere internasjonale priser.

Filmen ser nærmere på laksens rolle som grunnlegger for liv både til vanns og til lands.

Laksen er et imponerende syn der den hopper opp over fosser og stryk på vei til gyteplassen. Den gyter vanligvis i grunne, kalde og oksygenrike elver og vender alltid tilbake til der den ble til.

På sin ville ferd kommer den raskt opp i 40 kilometer i døgnet. Instinktet for å nå gyteplassen er så sterk at fisken heller dør enn å gi opp når det kommer hindringer i veien. Etter gytingen, er mange så slitne at de dør og blir et lett bytte for rovdyrene langs elven. Bare et fåtall når havet igjen.

Fiskerestene, som ikke dyrene spiser, går i oppløsning og gir næring til plankton i elva gjennom vinteren. Og neste år vil laksen igjen gi livsgrunnlag både i elva og på land i ville, vakre Alaska.

NRK1 lørdag kl 22.25
Originaltittel: Salmon - the Silver Tide
Britisk dokumentar fra BBC
Pressekontakt: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla-gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Kveldens dokumentar om har vunnet flere internasjonale priser. (Foto: BBC).

En sulten grizzlybjørn venter på sitt velsmakende bytte. (Foto: BBC).