Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. november 2000 kl 20.30 Barmeny

Barmeny (ttv)

NRK1 torsdag 2. november kl 20.30
Barmeny

Utforsker nye oppskrifter

På Gastronomisk institutt i Oslo utforsker Norges beste kokker nye oppskrifter. I kveldens utgave av Barmeny møter vi en av dem, Charles Tessem, som også er med på Det norske kokkelandslaget. På en utsøkt meny står blåskjell med salami og sellerirot, torsk med linser og oksemarg og sjøkreps med kinesiske grønnsaker. Det hele avsluttes med en velsmakende dessert - mascarponecreme med bær!

Programleder er som vanlig Lars Barmen.

Oppskrifter:

Blåskjell med salami og sellerirot
3 fedd hvitløk
1/2 sellerirot
12 cherrytomater
70 g italiensk salami
1 løk
500 g blåskjell
2 ss olivenolje
skall av 1/2 sitron

Skjær hvitløk i tynne skiver, skrell og skjær sellerirot i strimler, flå skinnet av tomatene, skjær salami i tynne strimler og finhakk løken. Rens og skyll blåskjellene. Fres grønnsakene i olivenolje i to minutter, tilsett salami og blåskjell og kok med lokk til blåskjellene åpner seg. Riv sitronskall over rett før servering.

Torsk med linser og oksemarg
8 margpiper
50 g sellerirot
50 g gulrot
50 g løk
50 g fennikel
2 ss olivenolje
50 g finhakket bacon
200 g linser
1/2 l kyllingkraft
2 laurbærblad
800 g torskefilet

Legg margpiper i vann natten over, press ut margen og skjær den i små terninger. Skjær sellerirot, gulrot, løk og fennikel i små terninger og fres den i olivenolje. Tilsett bacon og fres videre i 2 minutter. Tilsett linser, laurbærblad og kyllingkraft og kok til linsene er møre. Bland inn oksemarg og sitronskall rett før servering.

Saus:
20 g sorte oliven
3 ss kapers
4 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
2 ss hakket estragon

Ta ut steinene på 30 g sorte oliven og ha dem i en kasserolle. Tilsett kapers, olivenolje, sitronsaft og estragon.

Saltlake til fisk:
1/2 l vann
50 g salt

Skjær porsjonsstykker av torskefileten og legg den i saltlake i ti minutter. Tørk av fisken og stek den i litt olje bare på skinnsiden. Senk temperaturen og la fisken trekke til den er ferdig.

Anrett torskestykkene på linsene med sausen rundt.

Sjøkreps med kinesiske grønnsaker
12 vårrullflak
12 sjøkrepshaler
1 ss olivenolje
3 fedd hvitløk
150 g Kai-Lan eller andre grønne grønnsaker
2 ss østerssaus
1 ts hakket chili
4 ss basilikumolje
4 ts chiliolje

Legg vårrullflak på stekebrett og stek dem gylne i ovn på 200 grader i ca. 4 minutter.
Ta av skallet på krepsehalene og del dem i to tvers over, stek dem i olivenolje i panne i ca. 2 minutter. Finhakk hvitløken og fres dem i panne i ett minutt, tilsett grønnsakene og fres videre i ett minutt. Tilsett chili og østerssaus. Legg kreps, grønnsaker og vårrullflak lagvis på tallerkener og drypp basilikumolje og chiliolje rundt.

Mascarponecreme med bær
200 g mascarpone
2 dl fløte
3 ss brunt sukker
1 vaniljestang
200 g assorterte bær
4 ss melis

Rør mascarpone med fløte. Tilsett sukker og frøene fra vaniljestangen.
Fordel kremen på 4 tallerkener og legg på bærene, pudre med melis og smelt den med en gassbrenner.

NRK1 torsdag kl 20.30

Egenproduksjon fra Faktaavdelingen
Kokk og programleder: Lars Barmen
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)