Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. januar 2009 kl 19.30 Schrödingers katt

Kampen om forskningsmidlene

Programleder Hanne Kari Fossum. (Foto: Ned Alley, NRK)
Programleder Hanne Kari Fossum. (Foto: Ned Alley, NRK)
Satses det nok penger på forskning i Norge, spør Schrödingers katt. Representanter fra forskningsmiljøer i Norge sier nei. Ansvarlig statsråd, Tora Aasland, møter til debatt på NRK2 kl 20.10, etter Schrödingers katt er ferdig på NRK1.

- Norge mister forskning i verdensklasse, sier instituttleder Hans Krokan ved NTNU i Trondheim. I likhet med dekan for forskning ved UiO, Sigbjørn Fossum, ser de hvordan svært lovende medisinske forskningsprosjekter får avslag på støtte om penger. –Dette er katastrofalt, og en trussel mot den medisinske og helsefaglige forskningen, sier Fossum.

Usikker framtid
Både i Oslo og Trondheim sitter en rekke forskere med lang utdanning og høy fagkompetanse, men ingen penger. Kreftforsker Janne Bohorst ved NTNU er en av mange postdoc’er som ser på framtida som svært usikker.

-Jeg visste at det ville bli tøft, men ikke at det skulle bli nærmest umulig, sier Bohorst. Hun har brukt over 10 år på sin utdannelse, og opplever at det er nærmest umulig å få penger til å forske for.

90 prosent avslag
Det er spesielt grunnforskninga, eller den frie forskninga, som lider mest. Viktige områder som medisin, biologi, matematikk, naturvitenskap og teknologi, kjemper alle en nådeløs kamp for å få penger. 90 prosent av alle søknader får avslag, selv om søknadene har fått en svært høy rangering av internasjonale eksperter.

Dekan Bjørn Hafskjold ved NTNU sier situasjonen for naturvitenskap og teknologi er tragisk. Mange viktige innovasjoner kommer fra grunnforskningen, og forskerne får bred støtte også fra Forskningsrådet som sier at statsbudsjettet ikke imøtekommer de utfordringene Norge står ovenfor. Forskningsrådet mener regjeringens satsing ikke er i samsvar med de målsettingene som Stortinget har satt.

-Ingen samfunn er vellykka over lang tid uten at de har satsa betydelig på forskning over lang tid. Både når økonomien i samfunnet er dårlig, og når økonomien er god. Men i Norge har man ikke klart å støtte forskning på et akseptabelt nivå verken når det er dårlige eller når det er gode tider, sier Hans Krokan.

Debatt på NRK2
Etter sendinga på NRK1 kl 1930 møter statsråd Tora Aasland ledere fra universitetene til debatt på NRK2 klokka 20.10. Debattantene er direktør i forskningsrådet Arvid Hallèn, Sigbjørn Fossum fra UiO og Bjørn Hafskjold fra NTNU.

Egenprodusert populærvitenskapelig program (2009)
Programleder: Hanne Kari Fossum
Pressekontakt: Njord Røv, tlf 73 88 17 56 / 922 39 588
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no