Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. januar 2000 kl 22.15 Fakta på lørdag: Hussains kjøttbutikk

Fakta på lørdag: Hussains kjøttbutikk (t

NRK1 lørdag 29. januar kl 22.15
Fakta på lørdag: Hussains kjøttbutikk

Andre-generasjon vil ikke overta

Han kom til Norge i 1972 som en av de første fremmedarbeiderne fra Pakistan, 56 år gamle Hussain. I mange år har han drevet kjøttbutikk på Grünerløkka i Oslo. Men som så mange andre opplever også han at andre-generasjons innvandrere ikke vil overta de tradisjonelle familiebedriftene. Hussains tre sønner utdanner seg til sivilingeniør, siviløkonom og lege.

Kveldens \"Fakta på lørdag\" gir et unikt innblikk i livet ved en innvandrerbutikk på østkanten i Oslo.
Butikken til Hussain går dårlig. Hele den kalde vinteren har Hussain ventet på ferske lam. Ingen vil ha frossent kjøtt, bare ferske dyr. Endelig ringer telefonen, og han kan dra til slakteriet for å slakte på tradisjonell muslimsk måte, \"halal\".
Når Hussain kommer tilbake til butikken med bilen full av ferske lam, blir han fort klar over at nabolaget hans er \"forandret\". Marokkanere og tyrkere har flyttet inn, og de vil bare ha værlam.
Hussain har stort sett med seg søyelam i bilen, og han prøver med alle midler å overbevise kundene om at kjøttet er like mye verdt uansett hvilket kjønn det er.
I dag bor det omlag 23.000 pakistanere i Norge. Mange av dem driver småbutikker og restauranter i Oslo. Som så mange andre får Hussain erfare at det er lite lønnsomt å drive småbutikk. Supermarkeder som tilhører de store kjedene, etablerer seg i bydelene. De gjør storinnkjøp sammen og kan derfor selge billigere enn småbedriftene.
Dette har Hussains tre sønner innsett. Derfor har de ikke lyst til å drive kjøttbutikken videre etter faren, men tar høyere utdanning. Dokumentarfilmen er regissert og produsert av Fridtjof Kjæreng. Han har lang erfaring som regissør/producer i NRK fjernsynet.
Kjæreng har hovedsaklig arbeidet med sammfunnsdokumentarer. I 1996 dannet han produksjonsselskapet f(x) produksjoner AS.
\"Hussains kjøttbutikk\" ble første gang vist under Tromsø internasjonale filmfestival 20. januar i år. Filmen er produsert med støtte fra Det Norske Filminstitutt og Nordnorsk Filmsenter A/S.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
56 år gamle Hussain opplever, som så mange andre innvandrere, at andre-generasjon ikke vil overta de tradisjonelle familiebedriftene.

Norsk dokumentarfilm fra f(x) produksjoner AS
Regi: Fridtjof Kjæreng
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123