Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. desember 2000 kl 11.00 Hermans historier: Kong Gustav IV Adolf

Hermans historier: Kong Gustav IV Adolf


NRK1 mandag 18. desember kl 11.00
Hermans historie (1:5) Kong Gustav IV Adolf

En reise i den svenske adelens historie

I løpet av fem førjulsformiddager blir det gjensyn med \"Hermans historie\", en serie med glimt fra svenskenes historiske fortid, fortalt av Herman Lindqvist. I det første programmet hører vi om Sveriges mest ulykkelige konge, Gustav IV Adolf. Nye episoder i denne serien starter på NRK2 1. juledag med påfølgende reprise i NRK1.

Gustav IV Adolf var sønn av Kong Gustav III, men manglet helt sin fars autoritet og utstråling. Dessuten ble han sterkt plaget av påstandene om at han var uekte sønn. Gustav III var jo slett ikke glad i kvinner i det hele tatt, ble det påstått.

Den stakkars Gustav IV Adolf gikk en lite verdig skjebne i møte. I 1809 ble han offer for en sammensvergelse. En gruppe offiserer sørget for at han ble avsatt og arrestert. Senere ble han plassert i Tyskland hvor han døde under stakkarslige forhold i 1837 bare 59 år gammel.

I de fire neste programmene vil Herman Lindqvist på sin hyggelige og seervennlige måte fortelle om Gustaf II Adolf, Sveriges fremst krigerkonge, vi får beretninger om Håtunaleken og om Valdemar Atterdags plyndring av Visby midt på 1300- tallet.

Fire nye episoder i serien sendes på NRK2 fire dager på rad fra 1. juledag. Disse sendes i reprise senere i uka på NRK1.

NRK1 mandag kl 11.00
Tidligere sendt 24.12.95

Svensk serie (1995)
Produksjon: SVT
Forteller: Herman Lindquist
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)

Bilde
Historikeren Herman Lindqvist gir oss glimt av Sveriges historie i fem programmer. (Foto: SVT)