Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. oktober 2003 kl 22.30 TV-aksjonen 2003 - Redd Barna!: Kambodsja

Flytende skoler

Hong får gå på skole takket være Redd Barna. (Foto: NRK)
Hong får gå på skole takket være Redd Barna. (Foto: NRK)
Når Mekong-elven i Kambodsja flommer over, driver folk av gårde i sine flytende landsbyer. Når tørken kommer, finner de noe å fortøye husene sine til. Hong og Kakada lever på elven og får undervisning der takket være Redd Barna.

Kambodsja har en brutal historie. Røde Khmer-regimets folkemord fra 1975-1979, samt den påfølgende borgerkrigen frem til 1993, har lagt landet i ruin. Landet er fortsatt sterkt preget av politisk ustabilitet og etterdønninger fra krigen. Barns rettigheter er gjennomgående lite respektert, og myndighetene har problemer med å oppfylle kravene i FNs Barnekonvensjon.

Økende forskjeller i Kambodsja har ført til at over tre millioner barn lever under fattigdomsgrensen som er definert av FN. Bare i hovedstaden Phnom Penh finnes det over tusen gatebarn.

Fiskersønnen Hong
10 år gamle Hong bor i en flytende landsby der elven munner ut i sjøen. Når tørken kommer, ligger huset hans fortøyd til en smal holme. Over halvparten av Kambodsjas barn må jobbe, det må også fiskersønnen Hong.

- Etter at jeg har spist, drar jeg ut med båt og setter garn. Jeg ror båten, og søsteren min setter ut garnet. Når jeg kommer tilbake, vasker jeg meg og går på skolen, sier Hong i dokumentaren.

Hong er glad i rektor og sier at han vil bli lærer selv når han blir stor. Den flytende skolen har tre lærere som alle bor og sover på skolen. Lønnen er knappe 17 dollar i måneden, så lærerne er avhengige av almisser fra landsbyboerne.

Glad i å lese
Kakada ble skadet som liten da han falt av en vogn og ødela beina sine. For fire år siden satt han på en seng i et skur, hele tiden, hver eneste dag. Gutten var aldri utenfor huset, gikk ikke på skole, var isolert i lokalsamfunnet og var oppgitt av familien. Han var delvis lammet i beina og underlivet etter en påkjørsel, og hadde koldbrann i begge beina. Det var et tidsspørsmål når han kom til å dø, men det var før han kom i kontakt med Redd Barna.

- Han er en flink elev. Snill og omtenksom, forteller lærer Meas Phanna. – Han er nummer 8 av 34 elever i klassen. Det er godt gjort siden han begynte så sent! Kakada er veldig glad i å lese, men dessverre har vi få bøker på skolen.

I sommer fikk Kakada amputert det ene beinet. Nå står det andre for tur.

Har ingen penger
Sraida på 10 år flyttet med sin familie fra landsbygda da hun var fire år. Siden har hun bodd i slummen i hovedstaden Phnom Pen. Moren er syk, så Sreida og hennes bror går hver morgen til et stort marked i byen hvor de samler papir og plast som de ved dagens slutt selger til lokale oppkjøpere. Den dagen vi ble med henne til oppkjøperen, fikk Sreida 600 riel for en hel dags arbeid. Det er fire kroner og tjue øre.

- Før gikk jeg på skolen, fram til 2. klasse. Så sluttet jeg, på grunn av fattigdom. Foreldrene mine har ingen penger. Jeg har forferdelig lyst til å gå på skolen, som andre barn, sier Sraida.

Det er likevel håp for landets barn. Hele 310 000 har vært innom Redd Barnas forskjellige undervisningsprosjekter i Kambodsja.

Fakta om årets tv-aksjon
"TV-aksjonen - Redd Barna!" vil gi skolegang til tusenvis at barn verden over.

130 millioner av barna på kloden går ikke på skole. Åtte av ti lever i konfliktområder. To av tre er jenter. Mange barn i fattige land får ikke gå på skole fordi de må jobbe for at familien skal overleve. Andre barn bor for langt unna nærmeste skole, og noen plasser finnes det ikke kvalifiserte lærere. Noen steder får ikke jenter gå på skolen fordi de er jenter.

De innsamlede midlene fra årets TV-aksjon skal gå til skoleprosjekter i blant annet Kambodsja, Nicaragua, Guatemala, Uganda og Etiopia. Litt av pengene vil også bli brukt til et anti-mobbeprosjekt i Norge.

Kunnskap er det mektigste våpenet i kampen mot fattigdom og ufrihet. Ved hjelp av skolegang utløses barns egne ressurser og energi, og de blir i stand til å skape seg en bedre framtid og et verdig liv. Skolegang gir barna og familiene deres en mulighet til å klare seg bedre i en tøff hverdag.

TV-aksjonen 30 år
NRK og Redd Barna står i spissen når Norges nasjonale dugnad arrangeres for 30. gang. Hvert år siden 1974 har NRK arrangert TV-aksjonen sammen med en utvalgt organisasjon og tusenvis av frivillige over hele landet. Siden den første TV-aksjonen har det norske folk gitt nærmere 3 milliarder til ulike gode formål.

Redd Barna hadde sin første TV-aksjon i 1978. Da ledet Titten-Tei og Sjonkel Rolf sendingen, og aksjonen samlet inn 43 millioner kroner. Da Redd Barna fikk TV-aksjonen i 1990, var det Petter Nome og Kristin Aase som var programledere. Aksjonen satte ny innsamlingsrekord med 140 millioner kroner, som ikke ble tangert før i 1995, av Frelsesarmeen.

Målsetningen for årets aksjon er 160 millioner innsamlede kroner og 15 000 nye faddere. Programledere er Håkon Haugsbø og Marianne Furevold.


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder/produsent: Norunn Reinertsen
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364