Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. februar 2006 kl 21.10 Solens mat

Hos oksitanerne

Oksitanske brochetter. (Foto: SVT)
Oksitanske brochetter. (Foto: SVT)
De holder til i tolv ulike dalfører mellom Frankrike og Italia. Under middelalderen var Oksitania på vei til å bli en stormakt. Landområdet som Oksitania dekket, teller i dag 7 millioner mennesker. I dag bor det bare 180 000 i de nevnte dalførene. Svenske Bo Hagström hilser på noen av dagens oksitanere og får en matbit.

En gang omfattet Oksitania deler av Frankrike, Italia og Katalonia (Spania). Dagens oksitanere i de fransk-italienske grenseområdene snakker fortsatt sitt eget språk (oksitansk).

Deres matkultur er en blanding av det italienske og sør-franske kjøkken. Fra gammelt har oksitanerne fått tilbrakt saltede sardiner fra havet, og den mest kjente retten blant disse fjellfolkene er merkelig nok basert på sardiner.

Bakrusens kur
Dip-sausen Bagna Cauda er ekte oksitansk og består av sardiner og hvitløk som er smeltet sammen i kokende olivenolje. Man dypper så grønnsaker og rå biffbiter i den salte sausen og spiser. Bakrusens beste kur, sier oksitanerne om sin Bagna Cauda.

Bo Hagström besøker kokken Charlie Zuchuat som lager oksitanske brochetter til ham. De serveres varme og smaker av hele Provence – tomat, basilikum, hvitløk og til sist cayennepepper, et krydder som oksitanerne var de første til å bruke i Europa.

Mer om serien
I en ny serie av "Solens mat" med svenske Bo Hagström tar vi matveien til noen av Italias glemte og ukjente folkeslag.

Vi skal til områder av Nord-Italia der det til uminnelige tider har bodd egne folkeslag – som oksitanere, kimbrere, ladinere, brigaskere, apuanere og furlandere.

Svensk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57