Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. august 2006 kl 21.00 Napoleon: Oppbruddssang

Fra Korsika til St. Helena

Christian Clavier spiller hovedrollen som Napoléon Bonaparte. (Foto: Beta Film GmbH)
Christian Clavier spiller hovedrollen som Napoléon Bonaparte. (Foto: Beta Film GmbH)
Napoléon Bonaparte. Tidenes mest kjente korsikaner, og en av de største historiske skikkelsene på 1800-tallet. Feltherre, reformator eller despot – eller litt av alt? I denne storslåtte miniserien blir vi kjent med mannen som hersket over halve Europa, men som døde i ensomhet på en øde øy.

Historien begynner der den slutter, på atlanterhavsøya St. Helena. En slagen Napoléon Bonaparte (Christian Clavier) sitter isolert og venneløs og venter på at livet skal slutte. Den engelske jenta Betsy forbarmer seg over han, og sammen med henne får han nok livsgnist til å fortelle sin fantastiske historie.

Republikkens frelser
I oktober 1795 hersker en skjør fred i Frankrike, men republikken er under konstant trussel fra rojalistene. Napoléon er en ung og ambisiøs korsikansk militær. Han søker makt, og oppnår raskt høy status når han på brutalt vis knuser en rojalistisk oppstand. Anseelsen øker ytterligere når han risikerer livet for å vinne et slag i Italia. Napoléon er republikkens frelser. Han faller pladask for den unge Joséphine de Beauhaimas (Isabella Rosselini), og med karakteristisk intensitet kurtiserer han henne til å gifte seg med ham.

Felttog i Egypt
Nå begynner mektige menn i det politiske miljøet, med utenriksminister Talleyrand (John Malkovich) i spissen, å innse at unge Napoléon er tidens mann, og han dras inn i et maktspill som egentlig ikke interesserer ham. Napoléon er mer opptatt av det forestående felttoget til Egypt, som har to mål. Det ene er å gi imperialistiske engelskmenn en real nesestyver, det andre er å skaffe midler til å kunne betale for Joséphines gode vaner.

Napoléon er ikke lenger bare en korsikansk general. Han er Frankrikes ubestridte leder. Men han trenger en arving...

Innkjøpt dramaserie i fire deler fra Beta Film GmbH (2002)
Originaltittel: Napoléon, Le chant du départ
Basert på en bok av Max Gallo
I de viktigste rollene: Christian Clavier (Napoléon), Isabella Rossellini (Joséphine), Gérard Depardieu (Fouché), John Malkovich (Talleyrand), Anouk Aimee (Letitzia Bonaparte).
Produsent: Marc Vade
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900