Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. november 2008 kl 21.25 Walkabout: Jerusalem

I skyggen av Jerusalem

Walkabout: Nils og Ronny besøker Jerusalem (Foto: Nils & Ronny)
Walkabout: Nils og Ronny besøker Jerusalem (Foto: Nils & Ronny)
Gamlebyen i Jerusalem og dens åndelighet kan virke i overkant for noen. I kveld oppsøker Nils og Ronny mennesker med "Jerusalem-syndromet". Det blir også et sterkt møte med jøder som har fått hjemmene sine ødelagt av israelske soldater.

Du skal ikke gå lenge i Gamlebyen i Jerusalem før noen kommer for å fortelle deg at "enden er nær" og at du snarest må gjøre opp ditt mellomværende med Gud. Byen har virket som en magnet på kristne til alle tider, men for alle har det ikke gått like bra.

For enkelte av de utenlandske besøkende blir nemlig "åndeligheten" rett og slett for overveldende, og de ender opp med å vandre hvileløst rundt i byen, overbevist om at de er alt fra Jomfru Maria til gamle Moses. Denne tilstanden har til og med fått sitt eget navn, "Jerusalem-syndromet". Så hva er vel mer naturlig enn at Nils og Ronny oppsøker klinikken hvor disse "bibelske" personene tas hånd om?

Jøden Jeff Halper leder en gruppe som sloss mot Israels ødeleggelser av palestinske hjem. Han tar Nils og Ronny med til Øst-Jerusalem, hvor de møter den palestinske familiefaren Salim som har måttet gjenoppbygge huset sitt fire ganger.

Han har aldri vært arrestert eller mistenkt for å ha gjort noe galt. Det er også tilfelle med eierne av de andre åtte husene i nabolaget som nå er lagt i grus. For noen dager siden ble naboens nybygde, toetasjes hus jevnet med jorden. Nå sover familien med småbarn ute i et telt, det er desember og bitende kaldt.

- Israel bruker et Kafka-liknende byråkrati for å drive arabere ut av landet, hevder Jeff Halper. - I tillegg til at et livsverk blir ødelagt ved rivning av huset, kommer det også en bot, ofte på 10-15.000 dollar. På toppen av det får også huseieren regninga for selve rivningsjobben. Når du tjener 200 dollar i måneden, skjønner alle hva det betyr…

Om serien
Walkabout er et annerledes reiseprogram, litt utenfor allfarvei, der Nils og Ronny møter uvanlige mennesker på ukjente steder. I løpet av åtte episoder reiser de både til Irland, Jerusalem og India. Nils og Ronny kaller programserien "en roadmovie fra resten av verden", og garanterer en underholdningsdokumentar med ikke helt dagligdagse opplevelser.

Programmet er sendt tidligere.

Reiseprogram. Produsert av Nils & Ronny AS i samarbeid med NRK (2005)
Med: Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen
Pressekontakt: Marianne Vinje 23 04 99 18/988 588 80


LENKER
  • Les mer: