Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. mai 1999 kl 19.35 Forbruker-Refleks

Forbruker Refleks


NRK1 onsdag 12. mai kl 19.35
Forbruker-Refleks

Forbruker- Refleks på reisefot

- Sommerferien er like om hjørnet og kveldens Forbruker-Refleks er i sin helhet viet ferier og reiser, forteller prosjektleder Cecilie Ellingsen. Norge er ferieland nummer én, men Danmark kommer på en solid andreplass. Marie Sjo og Egil Teige gjør som tusenvis av andre nordmenn - tar danskebåten til København. Bli med på seilasen og få nyttige reisetips underveis.
Det kan være mange skjær i sjøen for forbrukere som vil orientere seg i det mangfoldet av tilbud som finnes innenfor ferie- og fritidsmarkedet.
Blant de temaene som behandles i kveldens sending er såkalte \"time-share\"-hytter i Norge. Vi møter en familie som kjøpte to andeler i Gålå hyttegrend for til sammen 120.000 kroner. Men nå angrer de på kjøpet.
Vi skal også se at det kan være tusenlapper å spare på å ringe rundt for å sjekke priser på flybilletter. I kveldens Forbruker-Refleks presenteres dessuten resultatene av en undersøkelse om reiseforsikringer som bladet Norsk Familieøkonomi står bak. Og vi skal møte en kvinne som har spart i 10 år for å kunne dra på Cruise år 2000. Men nå er drømmen i ferd med å forsvinne. Turen starter nemlig først 2. januar år 2000!
Det blir en reise både til lands og til vanns i kveldens sending. Arnfinn Nygaard befinner seg et sted midt imellom. Han sitter nemlig ombord i båten - som ennå ikke er sjøsatt - og prøver å legge opp sommerens båttur ved hjelp av Internett. Mens kollega Ole Hedemann kommer med en hyllest til toget.

\"Time share\"-hytter
To av tre nordmenn ferierer i Norge, og det er vanligst å overnatte i hytter. For et og et halvt år siden kjøpte Anne- Kristine Lie og Terje Skancke to andeler i Gålå hyttegrend i Gudbrandsdalen. De fikk vite at de enten kunne feriere i hyttene eller bytte ferien sin i en tur til utlandet.
De hadde hørt mange skrekkhistorier om turister som var blitt lokket med \"time share\"-ferier i utlandet. Men de trodde \"time share\" -eller tidspart - var trygt i Norge. Å både ha en luksushytte på høyfjellet og å kunne bytte til seg feriereiser hvor som helst i verden, hørtes forlokkende ut. Derfor kjøpte de to andeler av \"time share\"-firmaet Bytteferie A/S. Nå angrer de på kjøpet. Men å selge andelene viser seg å være en kostbar affære. Hilde Bruvik i Forbruker-Refleks har sett nærmere på saken.

Cruise år 2000
Drømmen om å feire overgangen til årtusenskiftet på cruise i Karibia var det som fikk Kari Anonsen til å takke ja til et \"spesialtilbud\" fra Samvirke forsikring i 1989. Hun ble tilbudt orkesterplass til feiringen, bare hun tegnet forsikringen
Helkundespar 2000. Det innebar at hun skulle spare 2000 kroner i året, og da ville hun få et reisebevis for to personer til en verdi av 30.000 kroner som hun kunne bruke på ett av flere reisemål nyttårsaften 1999. Kari Anonsen valgte cruiseskip i Karibia og fulgte forsikringsselskapets spareopplegg.
Hun ble litt lang i maska i februar i år da forsikringsselskapet - som i mellomtiden har skiftet navn til VÅR Bank og Forsikring - sendte henne en brosjyre der det fremgikk at cruiset først startet 2. januar 2000 og at nyttårsaften skulle tilbringes i Miami. Det var jo noe helt annet enn det hun hadde spart til i ti år. Kari Anonsen hadde dessuten forstått tilbudet slik at de 30.000 kronene skulle dekke cruiset for to personer. Men da papirene kom i februar i år, viste det seg at turen kom på 40.000 kroner pr. person! Egil Teige i Forbruker-Refleks tar saken.

NRK1 onsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Programlederne Marie Sjo og Egil Teige inviterer seerne med på tur med danskebåten.
(NRK-foto: Ole Kaland)

Forbrukermagasin fra NRK Faktaavdelingen
Prosjektleder: Cecilie Ellingsen
Programledere: Marie Sjo og Egil Teige
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41