Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 8. august 2007 kl 21.40 Niern: Rio Bravo

I en beleiret by i Ville vesten

Den unge Colorado Ryan (Ricky Nelson) slutter seg til sheriff Chance (John Wayne) (Foto: Warner Bros)
Den unge Colorado Ryan (Ricky Nelson) slutter seg til sheriff Chance (John Wayne) (Foto: Warner Bros)
Handlingen er lagt til Texas sent på 1860-tallet, og er en historie om menn, kvinner og en beleiret by. Sheriff John T. Chance (John Wayne) holder Joe Burdette (Claude Atkins) i forvaring for mordet på en ubevæpnet mann i en saloon. Problemet er bare at Joes bror, Nathan Burdette (John Russell), er en rik landeier som eier store deler av fylket.

Nathan er i stand til å hyre alle skarpskyttere han trenger for å frigjøre broren, og nå har Burdettes menn satt byen under beleiring for å forhindre at Chance flytter Joe til et sikrere sted. Burdettes menn gjør seg klare for å storme fengselet og sette Joe fri. Chance må bare være tålmodig og vente på hjelp fra en representant fra det statlige politiet som har meldt sin ankomst om seks dager.

I mellomtiden må sheriff Chance stole på dem han har rundt seg, som Stumpy (Walter Brennan), en tannløs, gretten gammel assistent-sheriff med et dårlig bein som vokter fengselet og Dude (Dean Martin), hans tidligere assistent, som har tilbrakt de siste to årene i sorg og alkohol etter at en kvinne forlot ham. En venn av Chance, Pat Wheeler (Ward Bond), dukker opp i utkanten av beleiringen og tilbyr hjelp fra seg selv og rytterne han har med seg. Men Chance avslår dette. De er ikke profesjonelle, og Chance er engstelig for deres familier hvis Burdettes kuler skulle treffe.

Det er imdlertid én person i Wheelers følge Chance er interessert i, den uerfarne, unge skytteren Colorado Ryan (Ricky Nelson), som høflig takker nei til Chances tilbud. Han har nok med sine egne forretninger. Midt opp i all denne spenningen dukker Feathers (Angie Dickinson) opp. Hun er ikke bare danser, hun spiller kort også – på en måte som gjør at Chance mener hun jukser.

Etter hvert blir det en durabelig kamp mellom Burdettes skurker og Chances menn. Wheeler blir drept av en av Burdettes menn, og Dude dreper morderen i en saloon. Colorado går med på Chances side etter at sjefen Wheeler er drept. Chance, Dude og Colorado dreper etter hvert så mange av Burdettes menn at begravelsesagenten (Joseph Shimada) har nok å gjøre.

Det siste avgjørende slaget dreier seg om utveksling – Burdette har Dude, og vil la ham gå hvis han får Joe. Prærievognene som den myrdede Wheeler kom med spiller en uventet og viktig rolle når det gjelder utfallet av denne kampen…

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk western (1959)
Originaltittel: "Rio Bravo"
Med John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, John Russell
Regi: Howard Hawks
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78