Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. august 2007 kl 19.55 Et dunvær i havet

Arne Nævra blant venner og fiender

Et ærfuglpar utenfor et tradisjonelt hus (Foto: Arne Nævra)
Et ærfuglpar utenfor et tradisjonelt hus (Foto: Arne Nævra)
- Det er egentlig et ganske utrolig naturfenomen! Og et like utrolig forhold mellom folk og fugl, sier naturfotografen Arne Nævra. Han har tilbrakt mye av sommeren ytterst i havgapet på Helgelandskysten.

Tenk deg følgende situasjon i begynnelsen av mai: Det er bare noen timer over midnatt, og det er flo sjø. Himmelen i øst er rosa, og de røde naustene speiler seg i den stille sjøen. Etter lang tid med høylydt kurtise bestemmer ærfuglene seg for å gå opp på land – nesten i samlet flokk – for å inspisere husene som er gjort i stand til dem av venner. Husene er reirplass og beskyttelse.

Det kan de trenge, for her er det fiender også. Vi befinner oss midt i havørnland. Og det er oter – og aller verst – mink. Når eggene legges og kyllingene kommer til verden, er stormåkene en konstant trussel. Men fuglevoktere, som Erna, Margit og Mathias på Lånan, vokter ærfuglene som sitt eget avkom. Som betaling for husleie og vakthold får de egg og dun.

Egg- og dunværet Lånan i Vega kommune er trolig det største dunværet i fortsatt drift her i landet, og var en viktig grunn til at Vegaøyan ble oppført på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste.

Og i sentrum for det hele er en and som har den spesielle egenskapen at den tyr til mennesker for å få hus og beskyttelse, og gir verdensberømt dun tilbake.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen(2006)
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 99 25 37 38
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no